Eladóvá vált egy egykori amerikai elnöki limuzin

Közzétéve:
2020-09-14, 15:01

Most a tiéd lehet az amerikai történelem egy darabja.

„Ha most sem fogadják el a feltételeinket, a háború olyan formájára számíthatnak, amilyet még soha nem láthattak ezen a földön”.

Ezek voltak Harry S. Truman amerikai elnök híres szavai, amikor bejelentette Hirosima és Nagaszaki bombázását a II. világháború végén. Az atombombát akkor használták először az emberiség történelmében, az Amerikai Egyesült Államok első emberének azonban ennél hétköznapibb döntéseket is meg kellett hoznia.

Lincoln

Truman megválasztását követően a Fehér Ház egy 10 járműből álló flottát szeretett volna megrendelni a General Motors vállalattól, ám ők visszautasították a felkérést. Végül 10 darab Lincoln Cosmopolitant lízingeltek, természetesen mindegyiket az elnök igényeinek megfelelően alakították át. Most, több mint 70 év elteltével eladóvá vált az amerikai történelem egy darabja.

Egészen pontosan egy 1950-es Lincoln Cosmopolitan limuzinról van szó, amivel Truman elnök New Yorkba látogatott. Az autót a ClassicCars.com oldalon hirdeti egy bankár Pennsylvania államban. A jármű 1990-ben teljes felújításon esett át, és 2001-ig egy floridai múzeumban volt kiállítva.

„Ez a különleges kialakítású Lincoln limuzin egyike azoknak a járműveknek, melyeket az Amerikai Egyesült Államok 33. elnöke, Harry S. Truman használt. A hétszemélyes autó 368 centiméteres tengelytávval meghosszabbított alvázzal rendelkezik, összességében pedig 609 centiméter hosszú, súlya pedig több mint 2720 kilogramm” - áll a klasszikus kocsikat értékesítő weboldalon.

Lincoln

Ami az elnöki limuzin árát illeti, az eladó 48 millió forintnak megfelelő amerikai dollárt kér érte. Szerinted ez sok pénz az autógyártás és az amerikai történelem egy szeletéért?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Mercedes-Benz 600 LWB Pullman
2020. augusztus 11.
Az autóritkaság megőrizte eredeti állapotát, ahhoz soha nem nyúltak hozzá.
1975 Cadillac Eldorado embléma, elölnézet, oldalnézet, döntve balról
2019. szeptember 21.
Az előző évszázadban több gyártó is megpróbálta letaszítani a Cadillac-et a trónról, de mindegyikük terve kudarcba fulladt

További hírek