2022. szeptember 17. | 13:17

Ma délután rendkívüli Kormányinfót tartottak. Mutatjuk, milyen döntések születtek!

A ma délután 13:15-kor megtartott Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy meghosszabbítják a benzinárstopot és az élelmiszerárstopot is 2022. december 31-ig.

Ennek értelmében a 95-ös benzin valamint a normál gázolaj ára is 480 Ft lesz azon lakosok számára, akik magyar rendszámmal rendelkeznek és a jármű forgalmi engedélye szeirnt természetes személy által üzemeltetett a jármű. A kedvezmény továbbra is érvényes a személytaxi-szolgáltatást nyújtók számára is.

Az ATV kérdésére Gulyás Gergely azt mondta, hogy kisebb fennakadások eddig is voltak az üzemanyag-ellátásban az elmúlt hónapokban, de általánosságban véve lehetett tankolni. Úgy látják, hogy jobb, ha 480 forintért lehet tankolni és vannak kisebb fennakadások, mintha mindenhol lehet tankolni, de 800 forintért.

További kormány által nyújtott segítségek

Kiderült, hogy a december 31-én lejáró kamatstopot legalább fél évvel meghosszabbítják. A rezsicsökkentést fenntartják az átlagfogyasztásig az áram és a gáz esetében is a lakosság számára, erősítette meg Gulyás.

Az uniós definíciónak megfelelő energiaintenzív tevékenységet folytató kis- és középvállalkozásoknak szintén támogatást nyújt a kormány. Ezek közé azok a vállalatok tartoznak, amelyeknek az energiaköltsége a nettó árbevétel 3 százaléka felett volt tavaly. A kkv-k esetén a feldolgózipari vállalkozások lesznek a kedvezményezettek, ahol 50% felett van a feldolgózipari tevékenység.

A 2021-es évhez képesti árnövekedés 50%-át fizetik ki az áram- és gázszámla esetén október 1-jétől 3 hónapon keresztül. A példa szerint egy 10 ezerről 60 ezerre emelkedő számla esetén az 50 ezer forint 50%-át, azaz 25 ezer forintot fognak kifizetni.

Mindezeken felül gyármentő programot hirdetnek. Nagy, energiaintenzív tevékenységet folytató cégek beruházási támogatási csomagot dolgoznak ki. Azt kérik cserébe, hogy ne bocsássák el a cégek a munkavállalóikat, azaz 2023 végéig ne csökkenjen a dolgozók száma a 2021-es foglalkoztatottsági szám 90 százaléka alá.

Az új munkahelyvédelmi akcióterv kidolgozása folyamatban van. Az energiaárak elszabadulása miatt a vállalatok nehéz helyzetbe kerülhetnek, van rá esély, hogy munkaerő csökkentéssel válaszolhatnak a cégek erre. Ezt szeretné a kormány elkerülni a munkahelyvédelmi akcióterv segítségével.

Nyitókép: Depositphotos