2022. április 21. | 12:42

A jubileumi példányt senki nem veheti birtokba.

A Dacia márkanevet viselő személygépkocsik száma elérte a 10 milliós gyártási határt, a jubileumi példány (egy Duster SL Extreme SUV) a dél-romániai Mioveniben gördült le a gyártósorról, közölte büszkén a Renault-csoporthoz tartozó autógyártó.

A tízmilliomodik legyártott Daciát senki nem veheti birtokba, azt ugyanis nem értékesíti a vállalat, helyette kiállítási tárgy lesz, részét képezi majd a cég történetét bemutató tárlatnak. Az első Dacia személygépkocsi 1968. augusztus 20-án készült el, a Dacia 1300-asból és 1310-esből összesen 2,3 millió darab készült a romániai redszerváltásig.

Dacia személygépkocsik
Kép forrása: dacia.ro

1999-ben nagy változás történt, a francia Renault megvásárolta a Dacia üzemét, majd alsó-középkategóriás modellek egész sorozatát vezette be. Az újjászületés az eladási számokban is érezhető volt, míg ugyanis az első ötmillió jármű értékesítéséhez 46 évre volt szükség, a következő ötmillió legyártása csak 8 évet vett igénybe – ami nem meglepő, hiszen a Renault már Marokkóban és Kínában is gyárt Daciát.

A közel 3 millió eladott darabszámmal a Sandero és Sandero Stepway modell áll az értékesítési toplista élén, de a 2,1 millió példányban eladott Dusternek (amit 2010-ben vezetett be a gyártó) is jó esélye van arra, hogy beelőzze a Dacia 1300-at a ranglistán. A Dacia 44 országban van jelen, a legfontosabb piacának pedig Európa, azon belül pedig Franciaország, Németország és Olaszország számít.

Nyitókép forrása: Facebook/DaciaRomania

Napi.hu

Dacia