2022. június 29. | 16:02

A modell kétszer olyan drága lesz, mint az AMG One vagy az Aston Martin Valkyrie.

Az energiaitalos cég bejelentette, hogy egy olyan hiperautón dolgozik, amely 6 millió dollárba kerül majd, és 2025-ben fog piacra kerülni.

Az autó dizájnját a legendás F1-es tervező, Adrian Newey készítette el, és a tervek szerint a Red Bull Racing Forma-1-es csapatának testvérrészlege, az Advanced Technologies fogja megépíteni. Az autót RB17 kódnévvel látták el, így már érthető, miért következett 2021-ben használt RB16-os után idén az RB18-as az F1-es autók elnevezésében.

A brit Autocar magazin értesülései szerint a kétüléses, zárt tetős autó karosszériája teljes egészében szénvázas ötvözetből készül, és bár kimondottan versenypályára tervezték, igény szerint közúti használatra is alkalmassá tehető. Az RB17-ből mindössze 50 darab készül és annak ellenére, hogy több mint a duplájába kerül mint a Mercedes AMG One vagy az Aston Martin Valkyrie, már mindegyik gazdára talált.

A Red Bull egyelőre nem árult el túl sok információt az autó technikai paramétereit illetően. Azt már most tudni lehet, hogy a meghajtásról egy külső partner által gyártott, ikerturbós V8-as fog gondoskodni, elektromos rásegítéssel. Emellett pedig egy F1-es energiavisszanyerő rendszer is helyet kap majd az RB17-ben. A hírek szerint a modell teljesítménye 1250 lóerő lesz.

Newey elárulta, a cél, hogy az autó saját tömege 900 kilogramm legyen, míg Christian Horner, a Red Bull Racing csapatfőnöke hozzátette, tempó tekintetében az RB17-es a Forma-1-es mezőnyben is megállná a helyét. Ez főként annak köszönhető, hogy a energiaitalos hiperautó tervezését nem korlátozzák az F1-es autókra vonatkozó szabályok. Így például a száguldó cirkuszban több mint 40 éve betiltott szoknyák megjelennek majd az RB17-esen.

Nyitókép: Aston Martin