2023. március 12. | 23:00

Megrázó képsorok következnek.

Mint azt megírtuk, szombaton 14:25 körül az M1-es autópályán Herceghalom térségében a Budapestről kivezető szakaszon hatalmas tömegbaleset történt. 36-an megsérültek, 13 fő sérülése volt súlyos.

Az első hírek arról szóltak, hogy nem volt halálos áldozata a balesetnek. Egy embert azonban később holtan találtak a roncsok alatt.

42 jármű sérült meg, több ki is gyulladt. Tíz mentőautó és négy mentőhelikopter érkezett a helyszínre.

A balesetet a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerint lokális porfúvás okozhatta. A látási viszonyok rendkívül hirtelen, drámai mértékben csökkentek le.

A KRESZ huszonötödik paragrafusának első pontja ezt mondja az úton történő haladásról:

„25. § (1) Járművel a forgalmi, az időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának) megfelelően kell közlekedni; figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra és a rakományra.”

Ennek ellenére vélelmezhető, hogy sokan nem csökkentették a sebességüket. Ezen felül a követési távolságra vonatkozó szabályokat sem mindenki tarthatta be.

Azóta a YouTube-on megosztottak egy videót, amely egy kamion belső kamerájából készült a tömegszerencsétlenség pillanatainak kezdetén. Ezen látható, hogy a kamionos sem lassított a hatalmas porfelhő ellenére sem.

Sokan úgy érvelnek a balesetről szóló cikkek, videók alatt, hogy ha senki sem satufékezik, akkor nem történt volna baleset. Azt nem tudjuk továbbra sem, hogy mi váltotta ki a láncreakciót, az azonban nyilvánvaló, hogy az adott körülmények között a 90 km/h-s sebesség nem nevezhető biztonságosnak.

Police.hu