A korábbi gyakorlattól eltérően, a 2021 év elején hatályba lépett 45/2020. (XI. 28.) ITM rendelet alapján minden évben – kvázi inflációkövető módon - újraszámolják a következő évre vonatkozó autópálya-matrica árakat és pótdíjakat, azaz évenkénti áremelkedésre számíthatnak a díjköteles szakaszokon közlekedők.

A következő évben érvényes díjak mértékét mindenkor a Központi Statisztikai Hivatal által megállapított fogyasztóiár-index emelkedése határozza meg oly módon, hogy megvizsgálják, mekkora volt a változás a tárgyévet megelőző két év augusztus hónapjai között.

Ez azt jelenti, hogy a 2022-re meghatározott autópálya-matrica árakat a 2020 augusztusa és a 2021 azonos hónapja között mért változás határozza majd meg, márpedig a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatok 4,9%-os fogyasztóiár-index emelkedésről adnak számot.

Figyelembe véve a törvényben elvárt 10 forintos kerekítési pontosságot, a következőképpen alakulhatnak a 2022-ben érvényes matrica árak és a jogosulatlan úthasználatért kifizetendő pótdíjak* a D1-es személyautó kategóriában:

2022-ben várható autópálya-matrica árak

*A díjak saját számításaink eredményeként születtek, a 2022-ben érvényes útdíjakról a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. fog hivatalos tájékoztatást adni legkésőbb a hatályba lépést megelőző 30. napon.

Ha sorban állás helyett inkább kényelmesen és gyorsan a telefonod segítségével váltanád meg az úthasználati jogosultságot, akkor töltsd le az ECDH autós alkalmazását!

Amennyiben sokat használod a Google Térképet, akkor az alábbi videót feltétlenül nézd meg!