Egy autógyártókból és elektromos járművekbe szerelt akkumulátorok előállításával foglalkozó vállalatokból álló konzorcium egy úgynevezett „akkumulátor útlevél” bevezetésén dolgozik, melynek segítségével követhető válik az akkumulátorok tartalma és ökológiai lábnyoma Európában belül, jelentette be Németország gazdasági minisztere.

A 11 tagból álló társulás – melynek a BMW is tagja – 8,2 millió eurós kormányzati támogatásból alakíthatja az akkumulátorokról szóló adatokra vonatkozó irányelveket, melyek hamarosan kötelező érvényűvé válhatnak az Európai Unió tagországaiban.

Az Európai Bizottság még tárgyalás előtt álló javaslata szerint a hálózatról tölthető elektromos járművekhez, valamint a könnyű teherforgalomban használt, illetve az ipari akkumulátorokkal kapcsolatban 2024-től kötelező lenne nyilvánosságra hozni a berendezések ökológiai lábnyomát, 2027-től pedig az akkumulátoroknak is meg kellene felelniük a szigorú CO2-kibocsátási szabályoknak. Ezeken felül a gyártóknak be kell számolniuk az akkumulátorokban lévő újrahasznosított nyersanyagok tartalmáról. A tervek szerint 2030-tól életbe léphet egy előírás, mely szabályozna az újból felhasznált kobalt, lítium, nikkel és ólom minimális arányát.

A német társulás kezdeményezése az első olyan projekt Európában, mely az előírásoknak megfelelő, digitális termék kidolgozásáért felelős. Az ötlet szerint az akkumulátorokat egy QR-kóddal látják majd el, mely egy online adatbázisra mutat, ahonnan a villanyautók tulajdonosai, vállalkozások, vagy akár a döntéshozók is lekérhetik a megfelelő információkat. A német kormány szerint a digitális eszköz az akkumulátorokban lévő nyersanyagok újrahasznosítását is megkönnyítené.