Ezért ne hagyd az autóban a kézfertőtlenítőt

Közzétéve:
2020-05-25, 10:36

A kocsiban felejtett alkoholos kézfertőtlenítő gél a nyári melegben felrobbanhat!

Sajnos ez nem csak ijesztgetés, mivel az Egyesült Államokban ez meg is történt. A CBS-nek egy tűzoltó mesélte el, hogyan is lehetséges. Egyszerű fizika az egész, a sok alkoholt tartalmazó kézfertőtlenítőből már szobahőmérsékleten el kezd párologni az alkohol, ez a folyamat, elsősorban a pumpás csomagolások esetében, 30 fok felett annyira felerősödik, hogy zárt térben veszélyforrás lehet a keletkezett alkoholgőz. Ez pedig akár tragédiával is végződhet, mivel beszálláskor a műszálas ruha az üléshuzathoz dörzsölődve simán begyújthatja az alkoholgőzt, de akár a spontán öngyulladás is robbanást okozhat.

Amellett, hogy veszélyes, még a hatását is elvesztheti, ezt az oldalt pedig egy egyetemi kutató mesélte el. A párolgó alkohol miatt veszíthet hatásából a készítmény, mivel ez fertőtlenít benne. Ez pedig nem jó, mivel hamis biztonságérzetet nyújt.

Az alábbi fotón látható, hogy a szerencsétlenül járt tulaj az ajtóban felejtette a gélt, ami a napon hagyott autóban először párolgott, majd valami miatt berobbant.

Egy felrobbant fertőtlenítő nyomai egy autó ajtón

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Korona vírus molekula
2020. január 30.
Vészhelyzetnek minősítette a WHO a kínai koronavírus terjedését, így védekezhetsz a kocsidban és a tömegközelekedés során.
koronavírus
2020. február 03.
A benzin és a gázolaj is kevesebbe kerül majd szerdától.

További hírek