2022. október 10. | 12:01

Pierre Gasly esetében könnyen tragédia történhetett volna a Japán Nagydíjon.

Max Verstappen nyerte az eső miatt két órára megszakított Japán Nagydíjat, Charles Leclerc 5 másodperces büntetésének köszönhetően pedig matematikailag is bebiztosította második F1-es világbajnoki címét. A Red Bull pilótája hatalmas előnnyel ért elsőként célba, győzelme egy pillanatig sem forgott kockán. Ez utóbbi Pierre Gasly testi épségéről már nem mondható el.

Carlos Sainz Ferrarija az első körben a falnak csapódott, a versenyirányítás rögtön a pályára küldte a biztonsági autót. Gasly egy másik incidens miatt a boxutcába hajtott egy orrkúpcsere miatt, amikor visszatért, Sainz autójának mentését már megkezdte a beavatkozó személyzet, az eső miatt az AlphaTauri pilótája nem nagyon láthatta a pályán lévő munkagépet. Gasly emiatt érthetően feldúltan vonta kérdőre csapatát, hiszen ebből az esetből könnyen tragédia is bekövetkezhetett volna.

A 2014-es Japán Nagydíjon, szintén esős körülmények között, Jules Bianchi az Adrian Sutil autóját mentő traktornak ütközött, majd hónapokkal később a kórházban életét vesztette. Többek között emiatt vezették be a versenyzők fejét védő glóriát a Forma-1-ben, ám ezzel együtt Gasly mostani esete felvet néhány kérdést.

Az FIA szerint teljesen normális gyakorlat, hogy biztonsági autós és piros zászlós fázisban munkagépek vannak a versenypályán. Az F1-es csapatfőnökök véleménye szerint ezen a gyakorlaton módosítani kell, hiszen a pilóták testi épsége a tét.

„Teljesen világos, hogy tennünk kell valamit, ilyen eset nem fordulhat elő újra. Beszélnünk kell a szövetséggel, a versenyzőkkel, konstruktívnak kell lennünk, és elemezni kell a történteket” – fogalmazott Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke.

Christian Horner, a Red Bull vezetője egyetért kollégájával, szerinte is komoly vizsgálatokra van szükség, hogy Bianchi tragédiája soha nem ismétlődhessen meg.

Egy balesetet követően a sérült autót valahogy el kell távolítani az adott helyről, ehhez pedig az eddig használt eszközökön kívül nem mutatkozik egyéb megoldás. A Forma-1 résztvevői a munkagépek körültekintőbb használatát szorgalmaznák, ezzel is növelve a sportág biztonsági színvonalát.

Nyitókép: Depositphotos