Egy év leforgása alatt 10 százalékkal emelkedett a személygépjármű-vezetői tanfolyamok ára – derül ki a KSH adatiból. Egy átlagos tanfolyam ára tavaly nyáron 212 500 forintba került, 2021 augusztusában viszont már 235 050 forintra nőtt az átlagár. Négy éve még „csak” 166 200 forint volt a tanfolyam ára. A képzés ennél is drágább lesz a jövőben, közölte az autósiskolák szövetségének elnöke.

Tanuló vezető

A drágulást felsoroló okok között a rendkívül gyors ütemben növekvő üzemanyagárak mellett a kiemelkedő kereslet is szerepel. A koronavírus-járvány is éreztette hatását az autósiskolákban, a lezárások miatt ugyanis ezek a vállalatok is hátrányos helyzetbe kerültek, jóval kevesebb volt a bevételük a vártnál.

Tovább fog emelkedni az ár, hiszen a pénzromlás mindenkit kísért, ráadásul az iskolák az újabb és újabb terheket kénytelenek továbbhárítani – közölte a Világgazdasággal Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének (MAISZ) elnöke.

Böröcz szerint nehézkes az oktatók képzése a szabályozás miatt, miközben sok veterán oktató hagyja ott a pályát a digitalizált folyamatos jelentési kötelezettség miatt. A MAISZ elnöke kiemelte azt is, hogy a kisvállalkozók adózásának változásai miatt is feldarabolódott sok autósiskola. A vezetési órák átlagos ára 5 és 10 ezer forint között mozog.