2019. december 16. | 15:01

Egy német kereső sok fejfájástól megszabadíthatja az autósokat.

A magyar kormány parancsára megnő a benzinbe és dízelbe keverendő biokomponensek legkisebb mértéke a hazai töltőállomásokon 2020-tól kezdve. Mint kiderült, az E10-es matricával jelzett üzemanyag rongálhatja a régi motorokat, szóval érdemes leellenőrizned, hogy a kocsidba tölthetsz-e 95-ös oktánszámú naftát nyugodt szívvel. Ebben a segítségedre lesz egy német nyelvű kereső.

Ha a konkrét számokat nézzük, akkor úgy néz ki a dolog, hogy a dízel és a benzin kötelező összevont bioetanol-tartalma 6,4-ről 8,2 százalékra nő, ezzel a benzinben is minimum 6,1 százalékban lesz megtalálható ez az összetevő. Igen ám, csakhogy kiderült, hogy vannak öregebb benzinmotorok, amelyekt hosszú távon károsíthat a magasabb alkoholtartalmú bioetanolos E10 üzemanyag.

Sokan meg is ijedtek a hír hallatán, és mivel jobb félni, mint megijedni, ezért tényleg érdemes utánajárni a dolognak. Létezik például egy német nyelvű kereső, ami segít az autósoknak abbanm hogy most szabad-e E10-est fröcskölni a szeretett négykerekűbe, vagy sem. A rendszer a kocsi évjáratára vagy a motortípusra is rákérdez, szóval elég jól lehet optimalizálni a keresést.

Egyébként az E10-es kötelezettség csak a 95-ös oktánszámú üzemanyagokra vonatkozik, ezt nem árt tudni. A Shellnél például a Shell V-Power Racing 100 üzemanyag ugyanúgy marad az E5-ös besorolásban, mint korábban.

Ha kíváncsi vagy az autós világ legérdekesebb híreire, akkor nézd meg az Alapjárat legfrissebb hírműsorát!