Franciaországban 18 millió forintos adót vetnek ki a legszennyezőbb új autókra 2022-től

Szabó Balázs újságíró
Közzétéve:
2020-10-13, 14:24

Európai szinten a franciáknál a legmagasabb ez az adónem, jelenleg is 20 ezer euró.

Miután úgy döntött a francia kormány, hogy hétezer euróra emelik az elektromos és a plug-in hibrid rendszerekkel hajtott autók támogatását, arról is határoztak, hogy módosítják a szén-dioxid kibocsátás alapján kivetett adók mértékét. Ennek értelmében a 2021-ben forgalomba helyezett járművekre, a regisztrációt követően akár 40 ezer eurót, azaz 14 millió forintot is felszámolhatnak.

Városi dugóban füst

2021-től kezdve több kategória is lesz, így 131 gramm/kilométeres CO2 kibocsátás esetén, 50 eurót kell fizetni, ezen felül pedig minden további grammért még többet kell törleszteni az állam részére. Például 160 gramm/kilométer esetén már 1761 eurót kell fizetni az állami szerveknek a regisztrációkor, a maximális érték pedig 225 gramm, ami esetén már 40 ezer euróval lesz kevesebb a tulajdonos (aktuális árfolyamon 14,4 millió forint). 2022-től ugyanez már 50 ezer euró, viszont van egy olyan szabály is, amely szerint az illeték mértéke nem lehet nagyobb, mint az autó értékének a fele.

Porsche autó az előtérben egy pirosan világító közlekedési lámpával

A Bloomberg Intelligence által összeállított adatok alapján a felső határilleték inkább olyan márkákra lehet hatással nagyobb mértékben, mint például a Lamborghini, a Ferrari és a Porsche sportautói, a Bentley, a Rolls-Royce és a magas kategóriás Mercedes modellek. Konkrét típusokra lebontva, a teljes adóösszeg alá eső modellek között szerepel a Lamborghini Urus és az Aventador, a Ferrari Portofino és a 812-es modell, a Porsche 718 Spyder és a 911, vagy a Rolls-Royce Ghost, a Cullinan. De ott van még a Bentley Flying Spur, a Mercedes AMG és a G-osztály is.

A franciáknál jelenleg a maximális érték 20 ezer euró, ami mai árfolyamon átszámítva 7,1 millió forint. Ami a járműveket illeti, európai viszonylatokban egyébként Franciaországban van a legmagasabb adó a szén-dioxid kibocsátás mértékére.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

HVG

Kapcsolódó írások

A Ferrari és a Lamborghini nem akar elektromos autót
2017. szeptember 15.
Technológiai fejlődés ide vagy oda, vannak még olyanok, akiknek egy jó szívó V12 még mindig többet ér, mint bármilyen villamosított technika
Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője

További hírek