Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) legfrissebb adatai szerint 2022 első három hónapjában több mint 2,1 millió új autó került forgalomba az uniós országokban, ez jócskán elmarad a tavalyi év azonos időszakában feljegyzett 2,5 milliós darabszámtól. 

Magyarországon a tisztán elektromos autók eladása megduplázódott, de még nem beszélhetünk áttörésről, mert ez is csupán 1273 darab új példányt jelentett. A konnektoros hibridek (PHEV) eladása 38 százalékkal emelkedett 2021 első negyedévéhez viszonyítva, ez 1269 autóértékesítést takar.

Golf gyártás
Kép: Volkswagen

A hibridekből 11 622 darab talált gazdára idehaza, a 10 százalékos visszaesés ellenére így is eléri a 41 százalékot a piaci részesedésük. Hozzá kell tenni, hogy az ACEA-kimutatások nem tesznek különbséget a teljes és lágy hibridek között, a hibrideladások pedig nem mutatnának jól, ha utóbbiakat kivennék a számításból, tehát torzító erővel hatnak a statisztikára.

A benzines autók 5 százalékos zuhanást könyveltek el 2022 első három hónapjában, az ilyen típusú modellekből 11 ezer darab kelt el a vizsgált időszakban, piaci részesedésük 39 százalék volt. A dízelekből egyre kevesebb fogy, esetükben 50 százalékos visszaesést mutattak az eladások, mindössze 3627 új dízel jármű talált gazdára a honi piacon, piaci részesedésük 19 százalékra zsugorodott.