2022. október 06. | 09:40

Az elszabaduló energiaárak miatt egyre több cég próbálja a drága földgázt gázolajjal kiváltani, ami miatt a Shell szerint hamarosan elfogyhatnak a készletek.

A pillanatnyi energiapiaci helyzet okán már novemberre gázolajhiány alakulhat ki, mondta a Népszavának Vecsey Sarolta, a Shell Hungary Magyarországért és Szlovéniáért felelős mobilitási igazgatója.

Ennek nem a benzinkutakon kell keresni az okát. Sok ipari fogyasztó ugyanis úgy döntött, hogy a gázról átáll a még piaci áron is jóval kedvezőbb árfekvésű, hasonló fűtőértékű dízelre.

Vecsey Sarolta hozzátette, hogy az árstop nehézségeket okoz a cég életében, és a hatósági árak meghosszabbítása nem segíti őket a kínálatot a növekvő igényekhez igazítani. Jelen állás szerint 2022. december 31-éig rögzített, 480 forintos áron tankolhatnak a magántulajdonban lévő, magyar forgalmi engedéllyel és rendszámmal rendelkező autósok 95-ös benzint és normál gázolajat. A piaci ár ezzel szemben a benzin esetén 681,9 forint, míg a gázolaj 776,9 forint literenként.

Nem tudott a Mol tartalékolni

Mint ismert, az OMV schwechati finomítója jó ideje nem üzemel, de hamarosan újraindítják. A Mol százhalombattai finomítójánál karbantartási munkák folynak. A hatósági áras üzemanyag iránt az árstop bevezetését követően többletkereslet mutatkozott, így a Mol képtelen volt tartalékot képezni a tervezett karbantartás idejére.

Az OMV váratlan kiesését, valamint a MOL karbantartását követően a hatósági árra jogosultakat biztonsági tartalékokból tudták csak kiszolgálni. A törvény azonban úgy szól, hogy a tartalékokat pótolni kell néhány hónap leforgása alatt. Az év végén általában nagyobb a dízeligény, a kormány így elképzelhető, hogy haladékot ad a biztonsági tattalékok pótlására.

A Népszava szerint egyesek úgy vélik, hogy veszélybe kerülhet a dízel hatósági ára.

Nyitókép: Pixabay