A Google egy olyan kamera kifejlesztésén dolgozik, mely méretéből adódóan bármilyen járműre felszerelhető, így könnyebben lehet majd utcaképeket készíteni. Az amerikai vállalat elmondása alapján az eszköz mindössze 7 kilogrammot nyom, és nagyjából akkora, mint egy átlagos házimacska.

A technológia egyelőre a tesztelési fázisban jár, a Google jövőre tervezi piacra dobni a kamerát. Ettől a fejlesztéstől azt várják, hogy olyan területek is felkerülhetnek a Google Térképre, ahová a vállalat autói korábban nem jutottak el. A kamerát egyszerűen fel lehet erősíteni a járművek tetőcsomagtartójára, a felhasználók pedig egy mobilalkalmazással tudják rögzíteni a felvételeket. Az utcaképek készítésével korábban megbízott autóknak speciális felkészítésre volt szükségük, ennek az újításnak köszönhetően ezt nem kell megtenni a jövőben. A Google szerint így könnyebb lesz hibrid és elektromos járművekkel bővíteni a flottájukat.


A Google Térképre olyan területek is felkerülhetnek, ahová eddig nem jutottak el a kamerával felszerelt autók | Fotó: Unsplash

A rendszer lehetővé teszi, hogy a korábbinál nagyobb részletességgel rögzíthessék a felvételeket. Így a fotókon az útburkolati felfestések, sebességkorlátozások, valamint a kátyúk is látszódni fognak. Ezeknek a funkcióknak köszönhetően a Google Maps és Street View programok még hasznosabb segítséget nyújthatnak az autósoknak. A technológiai óriás mesterséges intelligencia segítségével fejlesztené a térképszolgáltatást.

Nemrég roppant érdekes funkcióval bővült a Google Maps, amiről garantáltan leesik az állad.