Ha szmogriadó van és dízel üzemanyaggal működő autód, akkor bizony megszívtad

Közzétéve:
2019-05-30, 11:53

Az Euro 5-ös dízeleket is korlátozzák majd a szmogriadó alatt  

A Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött az Euro 5-ös dízelüzemű gépjárművek közlekedésének korlátozásáról szmogriadó esetén. A változtatást egyhangúan hozták meg a képviselők, nincs helye a fokozottan szennyező dízeleknek a belvárosban.

Az eddigi szabályozásokkal szemben és a frissen meghozott döntés alapján fokozott légszennyezés alatti időszakban a már eddig is korlátozás alá tartozó kategóriák kiegészülnek a 12-es, 13-as és 14-es környezetvédelmi osztályú – együttesen Euro 5-ös dízelüzemű – járművekkel.

Szinte átláthatatlan szmog Budapesten

A budapesti szmoghelyzet riasztási fokozata során nem érinti az 5-ös osztályú vegyes hibrid, gázüzemű és elektromos járműveket, a 6-os osztályú, azaz Euro 3 benzines, a 9-es osztályú, azaz Euro 4 benzines, a 14-es azaz Euro 5 benzines, valamint a 15 és 16-os osztályúak, melyek üzemanyagtól függetlenül Euro 6 besorolásúak.

A rendelet alól kivételt képeznek a budapesti droszthasználati engedéllyel rendelkező személytaxik, valamint minden közforgalmú, menetrend szerint közlekedő személyszállító gépjármű. A 2018-as felmérések alapján a budapesti - és az ország 74 agglomerációjában üzemben tartott járművek 52%-át érinti a szigorítás. A dízelüzemű járművek 88%-át gyakorlatilag le lehet parkolni a ház mellé szmogriadó esetén és az ökörmódon kirángatott katalizátorok okozta, kormolós dízeleknek is „a viszon’látás”, na nem mintha ezt személy szerint bánnám.

Az új rendelet 2019. októberében lép életbe. A 2017-es határozatban rendelkeztek arról is, hogy nagyon magas riasztási fokozat elrendelése esetén a 10-es és 11-es osztály, tehát az Euro 4 dízel járművek sem közlekedhetnek.

Forrás:

HVG

Kapcsolódó írások

Budapesti dugó dízel és benzines autókkal
2019. július 01.
A károsanyag-kibocsátás komoly probléma, a fővárosban pedig erős döntést hoztak a dízel modellekkel szemben.
Ha dízel autót vennél, akkor új Volvód már nem lesz!
2018. május 18.
Végleg száműzi új modelljeiből a dízel erőforrásokat a Volvo, így a legfrissebb S60 szedán már kizárólag benzines és benzines-hibrid változatban lesz elérhető.
Hullócsillag? – Mercedes E-osztály W210
2018. augusztus 25.
A W210-es egy új arculatot és vállalatfilozófiát képviselt a Mercedes palettáján a 90-es évek közepétől. Nem generációkra tervezték, mégis szépen teljesít!
Tankoló autó a benzinkúton
2018. október 09.
Megváltoztatják a tervek szerint az üzemanyag-jelöléseket a benzinkutakon október 12-től.