Ha tavasz, akkor itt az ideje nyári gumira váltani! - Melyiket válasszam?

Közzétéve:
2021-03-01, 23:33

Egyre melegebb az idő, nyílnak a virágok, érezni a levegőben a tavaszt… A vérbeli autósok remélhetőleg már mind tudják, mit jelent ez: ideje a gumiabroncs-cserének! Amint tartósan 7 Celsius fok fölé emelkedik a hőmérséklet, már bele is vághatunk a cserébe.

A gumicsere jelentősége

Hogy miért fontos a téli gumiabroncsunkat nyárira cserélni? Tapasztalat, hogy télen óvatosabban és lassabban vezetünk, nyáron azonban sokkal bátrabban nyomjuk a gázpedált, arról nem beszélve, hogy gyakrabban is ülünk a volán mögé. Azonban fontos tudnunk, hogy ilyenkor a téli gumiabroncsokkal nem vagyunk biztonságban, ugyanis ezek a nyári forróságban jobban kopnak, használódnak, ami végső soron akár nyolcszorosára is megnövekedett fékutat eredményezhet!

A nyári gumi anyaga a télinél szilárdabb, keményebb gumikeverék, amely 7 Celsius fok felett biztosítja a megfelelő tapadást és kopásállóságot. A felvezetés után pedig nézzük a választékot! Az alábbiakban néhány jó minőségű nyári gumiabroncsot mutatunk be, amelyeket a megbízható nyárigumi-specialista nyarigumit.hu webáruház is ajánl 2021-ben.

hölgy fehér autónak támaszkodik

A holland prémium gumiabroncsmárka, a Vredestein Ultrac nyári gumiabroncsai nedves és száraz körülmények között is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. A biztonság és a kényelem szem előtt tartásával kifejlesztett abroncsok számos családi és kompakt autóhoz ideális választást jelentenek. Igen jó kezelhetőséget és kanyarvételt biztosítanak nagy sebesség esetén is, és 15%-kal jobban teljesítenek száraz és nedves útfelületeken, mint elődeik. Emellett 5%-kal jobb mutatókkal rendelkeznek a gördülési ellenállás terén, ami javítja az üzemanyag-hatékonyságot, és csökkenti a CO2-kibocsátást.

Pénztárcabarátabb, ugyanakkor biztos megoldás a Hankook K435 KinergyEco2 középkategóriás nyári gumija, amely a K425-ös nyári gumi továbbfejlesztett verziója. Az abroncs tervezésénél a mérnökök az üzemanyag-takarékosságot és a komfortot helyezték előtérbe, miközben a vizes úton való tapadási és fékezési adatokat is sikerült javítani. A Hankook K435 Kinergy Eco2 erősségei a csendes futás, az alacsony gördülési ellenállás, továbbá a magas fokú tapadás nedves és száraz útfelületen. Mindemellett, ahogy nevében is benne van, a Kinergy Eco fejlesztésénél üzemanyag-takarékos technológiát alkalmaztak. Ez az autógumi hatékonysága és a jó fogyasztás mellett arról is híres, hogy halk, vagyis gondoskodik arról, hogy a vezetés kellemes és csendes legyen.

A Dunlop Sport Bluresponse egy országúti, személygépjárművekre szánt, keréktárcsavédelemmel ellátott nyári gumiabroncs. A védelme által kisebb ütközések (mint például a padkának és járdaszegélynek való ütközés és súrlódás) közben képes hatékonyan megóvni a keréktárcsát és a gumiabroncsot. Abszolút tapadást ígér kompromisszumok nélkül, vállalását pedig teszteredményei alapján képes is tartani, hiszen versenytársaihoz képest nedves úton mért féktávolsága 2,8 méterrel kedvezőbb, száraz féktávolsága pedig 3 méterrel kevesebb. A Dunlop saját fantasztikus eredményeit is képes túlszárnyalni ezzel a nyári gumiabronccsal, hiszen elődjéhez képest 30%-kal kevesebb üzemanyag-fogyasztást tesz lehetővé, ráadásul alacsonyabb zajszinttel is rendelkezik.

A sportos vezetést kedvelők számára is kifejezetten ajánlottak a Dunlop termékei, hiszen nagy teljesítmény mellett is biztonságos utazást kínálnak, stabilak maradnak, és könnyen kezelhetőek.

A prémium kategóriájú Goodyear EfficientGrip Performance 2 méltán nevezhető a legjobb futásteljesítményű nyári gumiabroncsnak. A futófelület rugalmasságának köszönhetően kevésbé töredezik még durva útfelületen is, széles hőmérséklet-tartományban viselkedik ideálisan, szárazon és nedves úton is megtartva a kitűnő teljesítményét. A Goodyear EfficientGrip Performance 2 bebizonyítja, hogy a prémium kategóriás nyárigumi képes ötvözni a különböző időjárási viszonyok közötti nagyszerű teljesítményt a tartóssággal. Nagyszerű választást jelent mindazon sofőrök számára, akik maximális teljesítményt várnak nyári abroncsuktól, és ennek szeretnének hosszú ideig örvendeni.

A Bridgestone Turanza T005 prémium túraabroncsa olyan járművezetőknek készült, akik magabiztosan, a járművet uralva szeretnének autózni nedves és száraz úton egyaránt, hogy a körülmények ne akadályozhassák őket. Az abroncs nedves úton mutatott fékezési és kanyarodási teljesítményét a legjobbnak értékelték; nedves úton nyújtott tapadásával kiérdemelte az EU „A” címkeosztály megjelölést. Egyes méretekben DriveGuard Run-Flat defekttűrő változatban is elérhető. Üzemanyag-hatékonysága és futásteljesítménye is kiemelkedő, továbbá használatával a jármű irányíthatósága nehezebb közlekedési helyzetekben is biztosítható – különösen esős napokon.

A Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 prémium kategóriájú nyári gumi a népszerű és elismert Eagle F1 Asymmetric 3 sorozat utódjaként a luxus kényelmet ötvözi a kiváló nedves fékezéssel és a száraz úton való kezelhetőséggel – kiemelkedően rövid száraz és nedves fékúttal –, innovatív technológiáinak köszönhetően. A fentiek kulcsa a Goodyear által kifejlesztett, rendkívül kifinomult összetétel, amely a nedves időjárási képességeit ötvözi a tartósság vagy a száraz úton való kezelhetőség teljesítményének feláldozása nélkül.

A fenti márkák mind biztonsággal ajánlhatók, azonban a legfontosabb az, hogy vezetési stílusunktól és az autónk márkájától és modelljétől függően válasszuk ki a legtökéletesebb nyári gumikat. Akárhogy is döntsünk, soha nem szabad, hogy kizárólag az ár határozza meg a döntésünket!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
dodge-challenger-riport-alapjarat
2021. április 03.
Az amerikai autós álom itthon is elérhető, elég az EK Autóhoz fordulni!

További hírek