2022. május 31. | 12:57

A Mobi-pontokat arra találták ki, hogy a főváros területén megoldást kínáljanak a kerékpárok és rollerek elhelyezésére.

Budapest belső kerületeiben 300 mikromobilitási állomást, úgynevezett Mobi-pontot alakítottak ki, ahol el lehet helyezni az elektromos rollereket és a kölcsönzött kerékpárokat.

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) sajtótájékoztatóján elmondta, a főváros elkötelezte magát a fenntartható, zöld közlekedés fejlesztése mellett. Emellett alternatívát szeretnének nyújtani mindenkinek az autóval való közlekedéssel szemben.

A kabinetfőnök kiemelte, nagyon sok panasz érkezett azzal kapcsolatban, hogy a felhasználók szétszórják a városban a kölcsönözhető elektromos hajtású rollereket. Bár a főváros támogatja, hogy a budapestiek ezeket az eszközöket használják, teljesen jogos az arra vonatkozó igény, hogy mindez rendezett formában történjen. Ennek a célnak a megvalósítására találták ki a Mobi-pontokat.

Balogh azt is hozzátette, az elkövetkezendő időszakban még legalább ennyi Mobi-pont kerül majd kialakításra Budapesten, ugyanis a cél, hogy az egész város területén megoldást kínáljanak a kerékpárok és rollerek elhelyezésére.

Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója elmondta, júniusban lép életbe a mikromobilitási eszközökre vonatkozó szabályozás, melynek értelmében a kerületek szankcionálni fogják a szolgáltatókat a nem megfelelő helyen letett eszközök után. Míg a szolgáltatók ezt a büntetést minden bizonnyal tovább fogják hárítani a felhasználókra.

Nyitókép: Depositphotos