kedd - 2022. november 29.
2 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 638 Ft
100 714 Ft
D 705 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Harmincra limitálják a sebességet egy budapesti kerületben

2022. augusztus 01. | 09:41

A hasonló intézkedések már sikerrel vizsgáztak Grazban.

Soproni Tamás, Budapest 6. kerületének polgármestere a Facebookon jelentette be, hogy hamarosan 30 kilométer/órára limitálják a maximális sebességet Terézváros jelentős részén.

Soproni azt írta bejegyzésében, hogy a sebességkorlátozás azokat az utcákat érinti majd, ahol nem jár valamilyen BKK-járat. A polgármester azt is kifejtette, hogy az intézkedés betartását „fizikai korlátokkal” (minden bizonnyal fekvőrendőrökkel) fogják biztosítani.

sebességkorlátozás
Kép: Depositphotos

Az új szabályokkal kapcsolatban Soproni kiemelte Graz példáját. Az osztrák városban bevezetett hasonló intézkedéseknek köszönhetően „átlagosan három decibellel lett csöndesebb a város, a nitrogén-oxid-koncentráció negyedével esett vissza, a gyalogos- és biciklisközlekedés pedig vonzóbb alternatívává vált” – írta Soproni.

Az Európai Parlament tavaly októberben fogadta el azt az állásfoglalást, melynek értelmében 30-as sebességkorlátozást kellene bevezetni az összes lakóövezetben, hogy 2050-re megszüntethetők legyenek a halálos közúti balesetek az Európai Unióban.

Nyitókép: Depositphotos

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!