hétfő - 2022. november 28.
4 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 638 Ft
100 714 Ft
D 705 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Hasznos telefonos kiegészítők autóba?

2020. április 04. | 21:10

Ezekre lehet szükséged, ha nem vadonatúj az autód

Az autó sokak második otthona. Naponta órákat töltünk ingázással, jó esetben legalább haladunk közben, rosszabb esetben viszont ülünk a dugóban. És hát valakinek a munkaeszköze is az autó és nap mint nap járja az utakat és gyűjti a kilométereket. A telefonunk pedig általában az autóban is a közelünkben van. 

Közlekedünk a városban, átnézünk egy másik autóba és azt látjuk, hogy majdnem mindenki nyomkodja időnként a telefonját. Hol csak egy hívás, hol egy gyors üzenet, vagy éppen egy friss hír, amit meg kell néznünk. De vajon ezt szabályosan tesszük? 

A vezetés közbeni mobiltelefon használat nem szabályos, a KRESZ bünteti, mivel könnyen elveszi a sofőr figyelmét a vezetéstől és ezzel akár balesetet is okozhat. A szabály szó szerint így szól: “A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.”

Ez azt is jelenti, hogy álló helyzetben szabálysértés nélkül használhatod a telefonodat, de csak és kizárólag addig, amíg az autó áll akár dugóban, akár a piros lámpánál. Ekkor felhívhatsz valakit, írhatsz üzenetet, akár a navigációt is beállíthatod. De amint elindulsz és akár egy centit is mész, már nem használhatod a telefonodat.

Ha nem csak szabályosan, de kényelmesen is szeretnéd használni a telefonodat az autóban, akkor szükséged lesz néhány kiegészítőre.
Hasznos telefonos kiegészítők az autódba

1. Telefontartó

A legalapabb dolog, aminek nagy hasznát fogod venni az a telefontartó. Biztos lehetsz benne, hogy a helyén tartja a telefonod, nem kell keresgélni, hogy éppen hova csúszott be, hova esett be egy-egy fékezés után.

Többféle típusa is van attól függően, hogy hova tudod rögzíteni a telefontartót:

  • az autó középkonzoljára rögzíthető telefontartó
  • a szellőzőrácsra rögzíthető telefontartó.

Az előbbi hátránya, hogy külön kell azt beszerelni és általában drágább megoldás, mint a nanopados vagy mágneses elven működő verziók. A szellőzőrácsra tehető telefontokok viszont kimondottan sofőrbarát megoldások. Ár-érték arányban is kedvezőek és felszerelésük sem okoz különösebb nehézséget, hiszen egyetlen mozdulattal felhelyezhetőek.

Telefontartó kiválasztásánál fontos szempont a dönthetőség, állíthatóság, hiszen így a vezető a saját magasságának megfelelően állíthatja be és helyezheti a látókörébe a telefont. Ha ideálisan beállítani a telefont, akkor elegendő csupán egy-egy pillanatra odapillantani, hogy lásd a képernyőt.

2. Telefontöltő

A telefonod az autóban is folyamatosan merül és elég kellemetlen, ha hosszú vezetés után megérkezel valahová és azzal kell kezdened, hogy valamilyen töltési lehetőséget keresel. Hogy ne kerülj ilyen helyzetbe érdemes beszerezned egy autós telefontöltőt, amiről akár vezetés közben is töltheted a telefonod. Erre főleg akkor lesz szükséged, ha útközben a mobilodról navigációt használsz, mivel az eléggé leszívja az akksit.

Az autós telefontöltők között is sokféle verzió létezik:

  • szivargyújtóról működő telefontöltő,
  • USB-ről működő telefontöltő,
  • vezeték nélküli telefontöltők.

Szivargyújtóról működő telefontöltő egy biztos megoldás, hiszen gyakorlatilag minden autóban, még a régebbi modellekben is van szivargyújtó, amibe bedugható. Ha rendszeresen többen is utaztok az autóban érdemes olyat választani, amivel egyszerre legalább két telefon tölthető, azaz amin legalább 2 USB-port van. A gyors töltési lehetőség és az optimális töltési szint meghatározása szintén olyan tulajdonságok, amikre érdemes odafigyelni a választásnál.

A régebbi modellekben nincs USB-s kimenet, így az ilyen töltők, pontosabban töltőkábelek inkább csak az új modelleknél hasznos. Gyakorlatilag arról van szó, hogy az autó műszerfalán, általában a középső konzolon lévő USB csatlakozóba kell bedugni a töltőkábelt, amiről aztán lehet tölteni a telefont.

A vezeték nélküli telefontöltők jelentik az autós telefontöltés új irányát. Ezeket általában a szellőzőrácsra kell szerelni, de vannak olyan modellek, amiket a műszerfalon is elhelyezhetsz. Az ilyen vezeték nélküli töltők nagy előnye, hogy amellett, hogy töltik a telefont, még telefontartóként is funkcionálnak. Ráadásul a Qi szabványnak köszönhetően univerzálisan használható minden olyan okostelefonnál, ami szintén a vezeték nélküli töltés Qi szabványára épül.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!