2021. szeptember 17. | 16:52

Utánajártunk, változik-e a törlesztőrészlet, illetve a futamidő a moratóriumot igénybe vevők számára.

Amint arról már korábban beszámoltunk, a Kormány a hitelmoratórium meghosszabbítása kapcsán arról is döntést hozott, hogy a gépjárműveket lízingelők 2021. október 31-ét követően akkor sem vehetik igénybe a hitelmoratóriumot, ha egyébként megfelelnének a kritériumoknak. Ezt követően az autólízingjét minden ügyfélnek törlesztenie kell, függetlenül attól, hogy esetleg a hosszabbításban érdekelt kedvezményes körbe tartozik-e.

Ezért utánajártunk, és megkérdeztük a Bankmonitor szakértőit, hogy mit is jelent ez mindazok számára, akik eddig éltek a moratórium lehetőségével, és nem fizették a részleteket a lízingelt autójuk után.

Először is fontos kihangsúlyozni, hogy a moratórium kizárólag a gépjárműlízing esetében nem hosszabbodik meg, az autóvásárlásra felvett hitelekre továbbra is vonatkozik. Sokan például szabad célú személyi kölcsönből, vagy akár kifejezetten autóvásárlásra felvett személyi kölcsönből vásároltak autót, számukra pedig folytatódhat a moratórium, amennyiben benne vannak a rendeletben meghatározott körben: gyermeket nevelnek, a háztartás jövedelme tartósan csökkent, munkanélküliek vagy közfoglalkoztatottak voltak a moratórium kezdete óta, esetleg nyugdíjasok.

Az általános szabály, hogy a törlesztőrészlet a hitelmoratórium miatt nem emelkedhet. Ugyanakkor a szüneteltetés alatt felhalmozott, meg nem fizetett kamatokat utólag természetesen meg kell fizetni. Ennek köszönhető, hogy a hitel futamideje mindenképpen hosszabbodni fog, és nem csupán annyival, amennyit az ügyfél a moratóriumban eltöltött.

Jó hír azonban, hogy az összegyűlt kamat nem kamatozik már tovább. Ezt egyenlő részletekben szétosztják a hátralévő futamidő törlesztőrészletei között. Az minden hitel esetében egyéni, hogy pontosan mennyivel hosszabbodik meg a futamidő, ugyanis ez függ az a lízing kamatának nagyságától és a futamidő hosszától is, ugyanis a futamidő elején magasabb a törlesztők kamattartama, mint később. (Ezzel tudják elérni, hogy a havi törlesztő a kamatperiódusok alatt állandó legyen.) Minél magasabb a kamat, minél frissebb a hitel, illetve minél több időt töltött el az ember a moratóriumban, annál nagyobb lesz a futamidőhosszabbítás!

A havi törlesztő azonban mégis nőhet a moratórium végét követően, ám csak azokban az esetekben, ha változó kamatozású hitelről van szó. Ezeknek a hiteleknek a kamatperiódusait a 3 hónapos BUBOR-hoz, az egyik leggyakoribb referenciamutatóhoz kötik. A kamatperiódus alatt a kamat nem módosulhat, majd ezt követően a BUBOR függvényében nőhet vagy csökkenhet. Mivel a moratórium ideje alatt több kamatforduló is volt, és 2020. március 18 óta a BUBOR 1 százalékkal emelkedett, így az ilyen hitelek kamata is ennyivel lesz magasabb. A fix kamatú autólízingek esetében a kamat nem módosul a futamidő alatt, így a moratórium után is pont annyit kell fizetni, mint előtte.

Október végéig a bankok minden érintettnek küldenek majd értesítőt, illetve szerződésmódosításra is szükség lesz, hiszen módosul a futamidő. Ha valaki már most látja, hogy nem fogja tudni fizetni a törlesztőrészletet november 1-től, az mindenképpen minél hamarabb keresse fel a finanszírozót, mert csak így tudnak segíteni neki valamilyen könnyítéssel. A legrosszabb az, ha valaki ilyenkor eltűnik.