2023. szeptember 20. | 11:07

Az újautó-vásárlók eddig sokszor olyan szerződéseket kellett aláírjanak, amelyekkel teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerültek. Ez fog elvileg most megváltozni.

Az már régóta megfigyelhető tendencia, hogy az új autók ára nagyon megemelkedett. Ennek több oka van, de azért is érezzük ezt így, mert a pénzünk elértéktelenedése is felgyorsult.

Sok olyan történetet lehet hallani, hogy aki új autót vásárolt, az végül közel sem azért az összegért vehette át autóját, amelyre eredetileg leszerződött. A kereskedések mindenféle indokokra hivatkozva (ellátási lánc problémái, euró árfolyam, stb.) utólag megemelték az autók árát, ha pedig bele szeretett volna ülni a vásárló a kocsiba belátható időn belül, akkor kénytelen volt fizetni, hiszen az aláírt szerződés az egyoldalú utólagos áremelést a kereskedéseknek lehetővé tette.

A Pest Vármegyei Főügyészség most pert nyert ennek az ügynek a kapcsán. Szerintük ugyanis nem engedhető meg az, hogy az árváltozást befolyásoló tényezőkből fakadó kockázatot egyedül a vásárló viselje. A gépjármű adásvételiket sokszor úgy írták meg, hogy az áremelkedés miatti hátrányt teljesen a fogyasztóra hárították.

A per eredményeként a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletével megállapította, hogy a vételár szerződéskötést követő egyoldalú felemelését lehetővé tevő kikötések tisztességtelenek, mivel azok az árváltozást nemcsak egyértelműen beazonosítható körülmények esetére, hanem egyéb, a gépjármű bekerülési költségét érintő köztehernövekedés esetére is megengedik.

Ez utóbbi pedig olyan széles áremelési lehetőséget biztosít az autókereskedő részére, amelyet a fogyasztó előzetesen felmérni nem tud, az számára nem átlátható, előre nem tudhatja, hogy milyen feltételek esetén és milyen mértékben kerülhet sor további terhek rá történő áthárítására. Emellett a bíróság azért is tisztességtelennek tekintette a szerződési kikötéseket, mert a fogyasztó nem mondhatta fel a szerződést áremelés esetén.

 

Az ügyészség új autókat értékesítő kereskedőkkel szemben eddig több pert is indított, melyek még folyamatban vannak. Nagy kérdés, hogy ez valóban megváltoztatja-e majd a gyakorlatot, vagy egyre több peres ügy kerekedik majd az ilyen esetekből.

Alapjárat