Hogyha hozzászoktunk az autóval való közlekedéshez, akkor télen sem fogjuk abbahagyni, hiába nehezítik meg a körülmények a haladást. A hideg, a fagyos utak, az állandó csapadék mind ellenünk van, de megfelelő tudással és körültekintéssel ez mind nem lehet baj. A különböző autóalkatrészekre érdemes odafigyelni és karbantartani őket, hogy ne legyen meghibásodás és ne kelljen szerelőhöz fordulni, vagy kicserélni őket.

Szerencsére ma már rengeteg lehetőségünk van, ami ezt megkönnyíti, például sok más oldal között, a Fékmester is ideális arra, hogy a lehető legjobban jöjjünk ki ezekből a helyzetekből.

A hideg időjárás több alkatrészét megviseli az autónknak. Az egyik fő probléma forrása lehet, ha az autónk nem indul el reggel a lemerült akkumulátor miatt. Egy gyengébb, vagy idős akkumulátor sajnos reagálhat így az éjszakai fagyásokra.

Ezentúl az autóban megtalálható különböző folyadékokra is oda kell figyelni, ha van amelyik nem fagyálló, akkor viszont pórul járhatunk. A motorhűtő folyadék csakolyan könnyen megfagyhat, mint az ablakmosó folyadék, és mind a kettő tud problémákat okozni. Az előbbit célszerű benzinkúton ellenőriztetni, a másikból pedig könnyedén tudunk fagyálló verziót venni.

Mit tehetünk a problémák megelőzéséért?

Az első és egyik legfontosabb, ami bizonyára mindenkinek eszébe jut, az a gumik lecserélése. Igaz, ez itthon nincsen törvénybe iktatva, de a saját magunk és környezetünk életét is megkönnyíthetjük azzal, ha téligumiabroncsra váltunk, mind a négy keréken. Ezek ugyanis jobban bírják a hideget, kevesebb az esélye, hogy roncsolódnak és nem csúsznak olyan könnyedén az utakon. A készülődés azonban itt még korántsem ér véget. A már fentebb említett folyadékoknak is muszáj utánanézni.

Nem csak az ablakmosó folyadékot célszerű ellenőrizni, ha már az ablaknál tartunk, hanem a lapátokat is. Előfordulhat, hogy elöregedtek, csíkot hagynak az ablak törlésénél, ami az amúgy is nehéz téli látási viszonyokat tovább ronthatja. A szélvédő párásodása jelenthet még gondot. A klímaberendezést azonban télen tudjuk arra használni, hogy szárazabb levegőt teremtsünk és a pára is eltűnjön. Hogy jobban lássunk, a lámpák és izzók folytonos ellenőrzése is fontos.

Miért és hogyan kell odafigyelni a katalizátorra?

Egy autó minden alkatrésze nagy jelentőségű, aligha van benne olyan, aminek a meghibásodása ne jelentene bárminemű problémát, amit minél hamarabb orvosolni kell. A katalizátor is leginkább ilyen fontos. Az autómotor működése folyamán rengeteg mérges gáz keletkezik, amit a katalizátor szűr meg. Helyileg a kipufogó rendszerben találhatjuk meg. A keletkező gázok a motorból rögtön a katalizátorba kerülnek, ahol különböző kémiai anyagok szűrik meg a belépő anyagokat. A végén így nitrogén, szén-dioxid és víz távozik a katalizátorból. Nagy a jelentősége a környezetvédelem érdekében és már szabályok is kikötik, hogy muszáj a kocsikban jelen lennie.

katalizátor

Sajnos elképzelhető, hogy a katalizátor elromlik. Autótól függően ezt vagy motorhibaként fogja kijelezni, vagy a saját kis felvillanó lámpájával. Az autónk jobb esetben ugyanúgy fog működni tovább, apróbb nehézségeket azonban tapasztalhatunk és ajánlatos minél hamarabb szakemberhez fordulni vele.

A probléma lehet, hogy gyújtáshiba miatt olaj jut bele, vagy el nem égetett üzemanyag. A túlzott hőtermelés sem tesz neki jót, hiszen meg tudja olvasztani. A katalizátor elöregedése sem lehetetlen, az állandóan jelenlévő gázok el tudják koptatni a benne lévő nemesfémeket, amik segítik a mérges gázok megszűrését.

A katalizátort a téli idő közvetlenül nem tudja károsítani, csakis közbetetten. Előfordulhat, hogy az autónk nem indul egyből télen, ilyenkor a legtöbb sofőr hajlamos hosszan indítózni, ilyenkor kerül be az el nem égetett üzemanyag a katalizátorba. Szerencsére attól nem kell félnünk, hogy a kondenzvíz belefagy. Nagyon ritka esetekben fordul csak elő, ezért ettől nem kell tartanunk.