Hogyan spórolj autóvásárlás közben?

Közzétéve:
2018-10-24, 15:20

Félsz az autóvásárlástól? Segítünk! Pontról pontra összeszedtük azokat a tényezőket, ahol pénzt tudsz fogni az autóvásárlás közben, összeírtuk melyek azok a kritikus pontok, ahol a kereskedők, vagy az autószerelők átverhetnek. Egy szóval, hogyan jöhetsz ki nyertesen az autóvásárlásból, úgy, hogy megveregetheted a saját vállad: igen, most jó üzletet kötöttem!

Ha már kiválasztottad, hogy milyen típusú gépjárművet szeretnél vásárolni (használtan), akkor sem szabad rögtön az első lehetőségre lecsapni! Hiába lehet ez első pillantásra a legkedvezőbb ajánlat az adott típushoz képest, nagyon fontos az autó megtekintése személyesen, állapotának felmérése. Itt olyan hibákra bukkanhatsz, amelyek javítása olyan összegekbe kerülhet, hogy a kiszemelt autó a legkedvezőbb ajánlatból egy szempillantás alatt pénztemetővé változhat. Amennyiben lehetséges, mindenképpen világosban nézd meg az autót, így a legnagyobb eséllyel észre fogod venni a külső hibákat.

Mire figyelj vásárlás közben?

Első lépés a külső szemle. A karosszéria elemek találkozásánál gyakorta fordulnak elő hézagok, melyek a fényezési hibákkal egyetemben csak természetes fénynél vehetők észre. A nem folyamatos szélességű hézag a motorháztetőn, vagy a síkból kilógó sárvédő karambolra utalnak. A lámpák, a lökhárítók és a hűtőrács is rejthet hasonló sérüléseket, azonban ennél a három elemnél ez nem jelent nagyobb problémát, ezek csupán esztétikai hibák, melyek könnyen orvosolhatók.

Fontos átvizsgálni a korróziós pontokat, mint a kerékjárati ívek, az ajtók, a csomagtérfedél, vagy a homlokfal kőfelverődései. A külső szemlénél még észrevehetők az eddiginél komolyabb hibák is: a kipufogó feletti koromfolt a motor kopottságára utal, az abroncsok egyenetlen kopását pedig gyakran futóműhiba okozza.

Ezután belülről is nézd át alaposabban a gépjárművet. A motorháztetőt felnyitva a legkritikusabb elemek a megrogyott hossztartás, a hűtő, vagy a víztartály elemek sérülése, ezen hibák esetén nem is érdemes tovább nézelődnöd. Az utastérbeli hibák leginkább az autó elhasználtságáról árulkodnak, mint a kikopott kárpit, az eltérő évjáratú biztonsági övek, a pedál megkopott mintája stb.

Vidd el az autót próbakörre! A próbakör során nem szabad hagyni, hogy az eladó vezessen, neked kell megtapasztalni, hogy jól működik-e a váltó, nem húz-e a kormány valamelyik irányba, nem hallasz-e aggasztó kopogást, vagy elég jól működik-e a fék.

Amennyiben a szemle során a fent leírt kritériumoknak megfelel az autó, elindul a vásárlás folyamata. Bármennyire is tetszik az autó, és szinte beleélted magad, hogy hazafelé már ebben utazhatsz, csak és kizárólag szerződéskötéssel együtt jöhet lére az üzlet. Ha az eladó nem akar szerződést adni, magyarázkodni próbál, jó eséllyel valami stiklit akar eltussolni, ilyen esetben jobb megszakítani a vásárlást. Győződj meg az autó szervizkönyvének, illetve előéletének makulátlanságáról.

Abban az esetben, ha sikeresen megvásároltad az autót, érdemes szervizben átvizsgáltatni azt és elvégezni az eredetvizsgát. De egyáltalán nem mindegy az sem, milyen szerelőre bízod újdonsült autódat, hiszen még mindig nem múlt el a veszély afelől, hogy átverés, lehúzás áldozata legyél.

Mire figyelj a szervizben?

A szervizekben az egyik leggyakoribb visszaélés az olajcsere közben történhet. Gyakran nem engedik le a fáradt olajat, csak rátöltéssel pótolják, sőt lehet, hogy nem is olyat öntenek bele, mint amit később kiszámláznak. Így az olaj és mellette a légszűrőkre is jellemző lehet, hogy csak a számlán történik meg a csere, a gyakorlatban pedig nem változik semmi.

Gyakori téves közhely még, hogy „nem érdemes javítani, cserére van szükség”. Ha lehet, ennek a mondatnak járj utána, ugyanis közel sem biztos, hogy ne lenne olcsóbb megoldás, csak a hibás alkatrész cseréje. Az olajhoz hasonlóan az alkatrészek cseréjénél is előfordul, hogy csak papíron történik meg. Viszont egy roppant egyszerű trükkel ezeket könnyedén ki lehet szűrni! Filctollal rejts el egy apró jelölést a cserélendő alkatrészen, így mikor visszakapod az autódat, ellenőrizheted, hogy a csere valóban megtörtént-e. Ez egy bevált módszer, amivel több szerviz bukott már le.

Nem megy önerőből? Segít a hitel!

Ha eddig végig olvastad a cikket, és Te is fejben már felkészültél, mikor kell résen lenned, de nincs elegendő pénzed egy gépjárművásárlásra, ne csüggedj, hisz erre is van más megoldás, mégpedig az autóhitel vagy a személyi kölcsön! Ennek menetét a Hitelmindenkinek csapata részletesen össze is gyűjtött, íme:

  • Ha a hitelfeltételek mindegyikének megfeleltél (tizennyolcadik életévét betöltött, határozott idejű munkaszerződéssel és legalább minimálbérrel rendelkező, cselekvőképes magyar állampolgár), már csak a törlesztőrészleteket illetve a futamidőt kell egyeztetni a pénzintézettel.
  • A személyi kölcsönnél nincs az autóra vonatkozó megkötés, a bank szabadon elköthető összeget folyósít. Nincs kötelező önerő, de érdemes bizonyos megtakarítással rendelkezned a törlesztőrészletek biztonságos fizetése miatt.

A személyi kölcsön mellett a másik hitelforma a lízing.

  • A lízingfeltételek a személyi kölcsönhöz hasonlóak.
  • Lízing esetében 20%-os önerővel kell számolnod, a futamidő általában maximum 7 évre szól.

Általános tapasztalatok alapján az újabb autókra a lízing bizonyul jobb megoldásnak, de 5-6 éves gépjárművek esetén a személyi kölcsön is kedvező feltételek biztosít. Különbség még, hogy míg a személyi kölcsönnél a kamatok ingadozása mellett is fix a törlesztőrészlet, a lízingnél ez a kamatok változásával arányosan nőhet vagy éppen csökkenhet.

Még ezek alapján sem tudod eldönteni melyik a jobb megoldás? Használj autóhitel kalkulátort! Így pontosan kiszámolhatod, melyik konstrukcióval tudod győzelemként megélni a vásárlást! A kalkulátort megtalálod a hitelmindenkinek.hu oldalán.

A fenti lépéseket betartva most már biztos lehetsz afelől, hogy nem fogsz rossz üzletet kötni, kellően felkészült vagy a csalókkal szemben, és tudod, hogy milyen anyagi vonzatokkal kell számolnod. Reméljük alkalmazni is tudod majd az itt megszerzett tudást. Vásárolj okosan, vásárolj olcsón!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

További hírek