2019. november 15. | 11:44

Van még egy ország Európában, ahol ilyen alacsony a sebességhatár az autópályákon.

A holland kormány úgy határozott, hogy az ország autópályáin 100 km/h-ra csökkenti a sebességhatárt 2020-tól. A korlátozás csak napközben lesz érvényes, éjszakánként gyorsabban is lehet majd közlekedni a holland sztrádákon.

Mark Rutte miniszterelnök szerint drasztikus, de szükséges lépésre szánta el magát a holland kormány, amely környezetvédelmi okokból viszi le a sebességhatárt 130-ról 100-ra. Hollandiában ugyanis évek óta súlyosan szennyezett a levegő, emiatt már szankció is érte az országot (a kormánynak építési munkák ezreit kellett leállíttatnia vagy szüneteltetnie egy bírósági határozat miatt).

A sebességkorlátozás reggel hat és este hét óra között lép érvénybe a következő évtől, éjszaka és hajnalban 130 km/h lesz a megengedett legnagyobb sebesség a sztrádákon. Európában egyébként Ciprus a másik olyan ország, ahol az autópályákon ilyen alacsony a sebességhatár, de a szigetország jóval kevesebb autópálya-szakasszal rendelkezik, mint Hollandia.

FRISSÍTÉS: A szigorítás 2020. március 16-án lép hatályba Hollandiában, előtte néhány nappal cserélik majd le a figyelmeztető táblákat. Vagyis március 16-tól csak 100-zal lehet majd közlekedni a holland sztrádákon 06:00 és 19:00 óra között.

Az autós világ friss híreiért nézd meg az Alapjárat hírműsorát!

Motor1

BBC

MTI

Getty Images