2024. április 23. | 14:49

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter sokat sejtető választ adott arra a kérdésre, hogy be fog-e avatkozni a kormány az üzemanyagok árába.

Pénteken az Index kérdéseire elmondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, hogy az uniós adatokon alapuló régiós statisztikát minden pénteken közzé fogják tenni. Hangsúlyozta, hogy az árak “negatív irányba kilógnak”.

A kormány szerdán fog összeülni, és várhatóan ezen a napon döntés is születi arról, hogy bevezetik-e újból a benzinárstopot. Nagy Márton azt fogja javasolni a kormányak, hogy avatkozzon be az árakba, mondta az Index megkeresésére a miniszter.

Ellátási problémáktól nem tart, szerinte ugyanis a profittartalom fog csökkenni. Ettől még az üzemanyagokat nyereségesen lehet értékesíteni.

Jelenleg a benzinár tekintetében három, míg a gázolaj esetében öt százalékkal tér el a régiós átlagtól a hazai üzemanyagár. Szerdától a benzin ára nem változik, a gázolaj ára viszont 8 forinttal csökkenni fog.

Április 24-étől tehát a 95-ös benzin literjét 650 forintért lehet majd beszerezni. A gazolaj literenkénti ára 639 forintra fog csökkenni.
Mindez annak fényében meglepő, hogy a közel-keleti konfliktus miatt az olajára emelkedésnek indultak.

Nagy Márton szerint nem véletlen, hogy mégis csökken a gázolaj ára, a korábbi nyilatkozatainak szerinte most látszódhat az eredménye. Véleménye szerint a kereskedők érzékelik, hogy túl magas árral dolgoznak.

Az adótartalom elmondása szerint régiós szinten átlagos. A magas árak meglátása szerint nem a magas adótartalom miatt alakultak ki.

Soós Lajos / MTI