2020. július 19. | 13:00

A közösségi autómozgató egy új állás, egy újfajta pénzkereseti lehetőség, amely bárki számára elérhető, aki szeret vezetni.

A StreetCrowd egy olyan szolgáltatás, amelynek a felhasználói fizetséget kapnak azért cserébe, hogy a közösségi mobilitási eszközökkel és az autómegosztók járműveivel kapcsolatos teendők egy részét elvégzik a cégek és szolgáltatók helyett. Ez a teendő lehet a járművek olyan helyre történő mozgatása, ahol feltehetően másoknak szüksége van rá, de akár elektromos jármű töltési vagy eszköz- és jármű takarítási munkálatokat is el lehet végezni.

Hogy pontosan milyen feladatokra lehet jelentkezni, az városonként és szolgáltatónként természetesen eltérő lehet. A StreetCrowd jelen van a világ számos nagyvárosában Washingtontól Limáig, Berlintől Budapestig. Magyarországon egyelőre a GreenGo elektromos autóinak a mozgatását, töltését vagy takarítását bízhatják rád, de várhatóan a bekapcsolódó szolgáltatók köre nagyon hamar bővülni fog a közeljövőben.

Miért jó a StreetCrowd szolgáltatás neked, mint felhasználóknak?

 • mert rugalmasan kereshetsz pénzt, akár mellékállásban, akár főállásban
 • mert ha szeretsz vezetni, akkor ezt neked találták ki
 • mert nincs főnök, nincs beosztás
 • mert dolgozhatsz a saját kedved és időbeosztásod szerint
 • mert csinálhatod meglévő munka vagy egyéb elfoglaltságaid mellett is
 • mert megismerhetsz más „autómozgató” embereket
 • és mert egyúttal tehetsz valamit a közösségért, az autómegosztókat használó emberekért

Hogyan lehetsz Te is közösségi autómozgató?

 1. Töltsd le a StreetCrowd alkalmazást az okostelefonodra
 2. Regisztrálj az alkalmazáson belül
 3. Válaszd ki, hogy melyik városban és mely szolgáltató(k)nál szeretnél besegíteni
 4. Válogass az aktuális feladatok között és keress pénzt

Hogyan működik az alkalmazás?

 1. Az alkalmazás kezdő oldalán a térképen láthatóak a mozgatható autók
 2. Rákattintasz egy hozzád közel elhelyezkedő járműre, és az alkalmazás rögtön felkínál néhány úticélt, ahová elviheted azt
 3. Kiválasztod a felkínált lehetőségek közül a legszimpatikusabb célállomást
 4. Ekkor rá kell bökni a “Reserve car” gombra, majd megnyílik a GreenGo alkalmazás, ahol láthatod a lefoglalt autót (csak 5 perced van odaérni az autóhoz)
 5. Az autó kinyitásakor a GreenGo alkalmazásban ki tudod választani, hogy fizető ügyfélként vagy pénzkereseti céllal indítod a bérlést (utóbbit kell választanod)
 6. Az utat le kell zárnod először a GreenGo alkalmazásban, majd a StreetCrowd alkalmazásban is

Jó, ha tudod:

A munkához szükséged lesz egy regisztrációra az adott szolgáltatónál. Ez hazai vonatkozásban azt jelenti, hogy GreenGo ügyfélnek kell lenned a StreetCrowd használatához. De ha nincs, az sem baj, segítenek ingyenesen regisztrálni.

A fizetés hetente kerül a Paypal számládra, de mellette bónuszperceket is kapsz az autómegosztó szolgáltatónál, amelyek a meglévő GreenGo fiókban íródnak jóvá. Jelenleg feladatonként 500 Ft-ot és 5 bónuszpercet kapsz

A StreetCrowd Felhasználói Megállapodása értelmében Te, mint egyéni vállalkozó veszel részt a kiszervezett feladatok elvégzésében. Ennek megfelelően – idézem - a „Vállalkozó fizeti az önfoglalkoztatással kapcsolatos adókat és vonatkozó társadalombiztosítási hozzájárulásokat, jövedelemadókat, és azokért kizárólagos felelősséget vállal, és teljesíti a vállalkozóként számára kötelező más adatszolgáltatásokat. A Vállalkozót betartja a helyi törvényeket a mobilitással kapcsolatos mikrofeladatok teljesítését érintő piacon.”

Az autók mozgatása alapvetően arról szól, hogy frekventált helyre viszed az autót, oda, ahol feltehetőleg szükség van rá. Ez azt is jelenti, hogy a célállomáson szinte biztosan nem lesz  mozgatható gépjármű, tehát gyalogolnod vagy tömegközlekedned kell a következő autóig, ha szeretnél még pénzt keresni.