2023. november 10. | 13:13

Felkészültek a télre.

Bár az időjárás még javában az ősz jegyeit hordozza, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10-én hagyományosan téli üzemmódra áll át. Ezért a mai naptól a szervezet 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órában rendelkezésre áll, és ha az időjárás is úgy dönt, síkosságmentesít és havat takarít.

Ez nem kis feladat, ugyanis 31 ezer kilométernyi közúthálózatról beszélünk. Amint kilátásban van az igazi tél, a társaság beszámol minden tervezett intézkedéséről és felszereléséről.

Addig is egy pár adat a számok szerelmeseinek: a Magyar Közút 80 mérnökségén, 19 megyei és központi irányításán keresztül több mint 2600 munkatárs dolgozik idén a téli üzemben. Ehhez 709 hóekével felszerelt teherautó, 175 rakodógép és 124 hómaró is társul majd. Rendkívüli időjárási helyzetekben pedig országosan 651 úgynevezett lehívható munkagépet is bevethet majd a közútkezelő.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a jogszabályi előírások szerint minden év november 10-én téli üzemmódra áll át. Na de mitévő lesz egy közutas, ha startra készen várja az év legpezsdítőbb időszakát, de a hó még sehol?

Segítségül hívja a legkisebb közutast, hogy csilingelő hangjával téli hangulatot varázsoljon és remélhetőleg előbb-utóbb igazi havat is. Ettől cukibb dolgot biztosan nem hallasz ma, a 4 éves kislány „Legyen hó” (Let it snow) coverje, korábbi téli felvételekkel a szervezet Facebook oldalán látható - sajnos nem ágyazható be, mert más tulajdonát képező tartalom szerepel benne.

Az alábbi szöveg kíséretében igyekeztek megidézni a hideget a kollégák: „Évtizedek óta szigorúan kőbe vésett dátum nálunk a november 10-e: ekkor állunk át országosan 0-24 órás téli szolgálatra. Kérdeztük most is az Országos Meteorológiai Szolgálatot, hogy ugyan lesz-e november 10-én tél, de azt mondták, hogy nem. Majdnem szomorúak lettünk, de pont kapóra jött kolléganőnk kislányának Legyen hó cover-je a Jégvarázs című Disney filmből, amire nagyon szép téli archív videós anyagot vágtunk.”

Addig is kérik a komment szekciók lelkes posztolóit, hogy idő előtt ne engedjék szabadjára a „túrjad a havat…”, „nem láttam hókotrót”, „láttam hókotrót, de felemelt hóekével” és hasonló hozzászólásokkal várják meg az első havas napot. Tavaly az itt látható módon készültek fel a télre a Magyar Közút munkatársai. Az idei videó pedig itt érhető el.

Magyar Közút