2021. április 01. | 14:02

A navigációs alkalmazás először az Egyesült Államokban teszi elérhetővé a funkciót, melyet később a világ minden pontjára kiterjeszthetnek.

Új funkcióval bővül a világ egyik legnépszerűbb navigációs alkalmazása. A Google Térkép a jövőben a közlekedési adatok és útviszonyok felhasználásával környezetbarát útvonalakat javasol majd a felhasználóknak.

A funkció először az Egyesült Államokban lesz elérhető, ám a Google a világ minden pontjára kiterjesztené a szolgáltatást. A fejlesztés lényege, hogy egy úticél felkeresése esetén alapértelmezetten az az útvonal jelenik majd meg, amely a legkevésbé szennyezi a környezetet – kivéve, ha a felhasználó kikapcsolja ezt a lehetőséget.

A Google célja, hogy a leggyorsabb útvonal helyett minél többen válasszák a környezetbarát megoldást. Az amerikai vállalat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy összehasonlítsák a károsanyag-kibocsátási adatokat.

„Az útvonalak nagyjából feléről elmondható, hogy létezik olyan környezetbarát alternatívájuk, ahol a minimális vagy nulla időveszteséggel lehet közlekedni” – mondta Russel Dicker, a Google termékigazgatója.

A Google elmondása alapján a zöld útvonalak kiszámításához vizsgálják a különböző járművek és utak tesztelésén alapuló kibocsátási adatokat, valamint felhasználják az amerikai kormány Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriumának (NREL) kutatásait.

Az amerikai technológiai óriás júniustól küld majd figyelmeztetéseket az autósoknak, ha alacsony kibocsátású zónán haladnak át olyan országokban, ahol bizonyos járműveket nem engednek be ezekre a területekre.

„Amszterdamtól Jakartáig, a világ több nagyvárosában is létrehoztak alacsony károsanyag-kibocsátású, zöld zónákat. Ezekre a területekre bizonyos típusú járművek nem hajthatnak be, hogy ne szennyezzék ott a levegőt. A Google is támogatja ezt a kezdeményezést, ezért a navigációs rendszerünkkel is igyekszünk segíteni az autósoknak” – áll a Google blogbejegyzésében.

A Google autói közben ismét róják az utakat, hiszen többek között számos magyar nagyváros utcatérképét is frissíteni kívánják. Arról egyelőre nincs információ, mikor lesz nálunk is elérhető az új, zöld funkció. Te letérnél a megszokott útvonalról, ha ezzel tennél valamit a környezetvédelemért?

 BBC