kedd - 2022. szeptember 27.
12.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 688 Ft
D 764 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Kaliforniában már ételt szállít a Hyundai önvezető autója

Az Uber Eats és a Motional közös pilótaprogramja feltérképezi a fogyasztói reakciókat, a szolgáltatást a későbbiekben szélesebb körben is kiterjeszthetik.

Hamarosan jelentősen átalakulhat az ételkiszállítás a kaliforniai Santa Monica városában. Az Uber Eats és a Motional vállalatok még tavaly decemberben jelentették be együttműködésüket, melynek keretében egy Hyundai Ioniq 5 elektromos, önvezető autó viszi házhoz a felhasználók megrendeléseit.

A pilótaprogram keretében megvizsgálják a fogyasztói reakciókat, a sikeres tesztelés függvényében pedig a jövőben szélesebb körben is kiterjeszthetik a szolgáltatást. A kiszállításokat menedzselő rendszer először értesíti a rendelést elkészítő éttermet, hogy az önvezető autó megérkezett a felvételi pontra. A jármű speciálisan kialakított utasterébe a személyzet egy tagja elhelyezi az ételeket tartalmazó csomagokat. Amikor a Hyundai villanyautója megérkezik a kiszállítás helyére, a megrendelő értesítést kap az Uber Eats alkalmazására, ezen keresztül kinyithatja az ajtót, és átveheti a finom falatokat.

A Motional az Aptiv és a Hyundai közös vállalkozása, mely automatizált személyszállítás terén már rendelkezik tapasztalatokkal. A programra történő felkészülés jegyében a cég munkatársai hónapokon keresztül tanulmányozták a kiszállítási folyamat különböző lépéseit. A tesztekre Los Angeles környékén került sor, próbáltak minden olyan lehetőséget számítógéppel modellezni, mely egy biztonságos, hatékony, és megbízható szolgáltatás kialakításához szükséges lehet.

Abe Ghabra, a Motional ügyvezető igazgatója kiemelte, ez a program új szintre emeli az Uberrel közös kereskedelmi együttműködésüket, melyet a jövőben további projektek során folytatnának. Ha az önvezető autós ételkiszállítás sikert arat Santa Monicában, akkor Kalifornia állam, vagy akár az Egyesült Államok más területein is igénybe vehetik majd a felhasználók.

Az önvezető technológiát a személyszállításban és a tömegközlekedésben már a világ több pontján is alkalmazzák – kérdés, mikor vehetik át tőlünk az irányítást a gépek a személyautóinkban is?

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!