Lehet bármilyen autód, vezethetsz akármilyen jól, a baj bármikor megtörténhet. Már egy puszta figyelmetlenségből adódó koccanás is roppant kellemetlen helyzet elé állítja az embert, kizökkenti a komfortzónájából. Kiszállni az autóból, felmérni a kárt, tárgyalni/egyezkedni a másik érintettel… Függetlenül a baleset kimenetelétől, egy olyan szituációba csöppensz, amire nem lehet érdemben felkészülni, ráadásul tele van buktatóval. Ilyen például az a csodálatos, kék-sárga kárbejelentő lap kitöltése!

Még a rutinos karambolozóknak is fejfájást okozhat az adminisztráció ezen része, mert a körülmények messze sem tökéletesek. A stressz okozta kapkodás, a sötét vagy az eső mind megnehezítheti a dolgokat, de nem is kell ilyen messzire menni. Mi van, ha az egyik személynél sincsen toll? Vagy kárbejelentő?

A MABISZ E-kárbejelentő alkalmazása

Szerencsére 2019-et ír a naptár, a digitalizáció és az okoseszközök korát éled, a legtöbb autós zsebében már Android vagy iOS rendszerű smartphone lapul, állandó internet-hozzáféréssel. Ez növeli a biztonságérzetet bármerre is jársz, hiszen működő GPS-sel nem kell útbaigazítást kérned, sőt, még apróbb műszaki hibát is orvosolhatsz némi webes segítséggel. Mostantól újabb lehetőséggel bővül a kínálat: a kárbejelentést is megteheted egy applikáció keretein belül.

A MABISZ E-kárbejelentő alkalmazása

Az E-kárbejelentő a baleset megtörténtétől kezdve végig „fogja a kezedet”, tételesen felsorolja a teendőidet (motor leállítása, vészvillogó bekapcsolása stb.), hogy további kellemetlenségben ne legyen részed. Szükség esetén elég egy koppintás, és az app már tárcsázza is a 112-es segélyhívót.

A MABISZ E-kárbejelentő alkalmazása

A kárbejelentés történhet egy készülékről, de van lehetőség arra is, hogy két telefonról párhuzamosan folyjon a digitális adminisztráció. Ha ez utóbbit választják az érintettek, a kezdeményező fél eszközén megjelenő PIN-kód segítségével lehet csatlakozni a bejelentéshez. Véleményem szerint a legnagyobb a segítséget az applikáció a következő lépésben adja: a szükséges adatok beírásánál különböző színekkel jelöli az egyes mezőket, melyiket kötelező, melyiket opcionális kitölteni. Ha mindent jól csináltál zöldre vált, viszont ha hiányos a rubrika azt pirossal jelzi. Így pontos és közvetlen visszajelzést kapsz, tudod még javítani, nem pedig később derül ki és okoz problémát.

A MABISZ E-kárbejelentő alkalmazása

A helyszín és időpont beírása után jelezheted, hogy történt-e személyi sérülés vagy dologi kár, illetve rendőri intézkedés esetén a kapitányság nevét is feltűntetheted. A szerződés adatait a gyorsaság jegyében QR-kóddal is beolvashatod, de a hagyományos „bepötyögésre” is van lehetőség. Miután tisztáztátok, hogy ki volt a felelős és ellenőriztétek az adatokat, digitális aláírással hitelesíthetitek a kárbejelentést, ha mindent jól csináltatok, a beadást követően érkezik egy megerősítő e-mail. Innentől pedig már beindul a bürokratikus gépezet, a biztosítók megkezdik a káreset ügyintézését.

A MABISZ E-kárbejelentő alkalmazása

Az E-kárbejelentő egy rendkívül hasznos telefonos applikáció, amely segítő kezet nyújt a kellemetlen helyzetekben. Használatával rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg már az adminisztráció közben is, nem beszélve a hibás kitöltésből adódó esetleges későbbi fejfájásoktól. Ha van okostelefonod, amin Android vagy iOS operációs rendszer fut, én a helyedben mindenképpen letölteném. Ingyenes, egyszerűen használható és akkor is számíthatsz rá, amikor senki nincs melletted!