Kárbejelentés fejfájás nélkül? – E-kárbejelentő telefonos applikáció

Közzétéve:
2019-01-14, 10:21

Egy balesetre nem lehet felkészülni, de az azt követő ügyintézésre igen. Az E-kárbejelentő egy hasznos alkalmazás, ami minden autós segítségére válhat!

Lehet bármilyen autód, vezethetsz akármilyen jól, a baj bármikor megtörténhet. Már egy puszta figyelmetlenségből adódó koccanás is roppant kellemetlen helyzet elé állítja az embert, kizökkenti a komfortzónájából. Kiszállni az autóból, felmérni a kárt, tárgyalni/egyezkedni a másik érintettel… Függetlenül a baleset kimenetelétől, egy olyan szituációba csöppensz, amire nem lehet érdemben felkészülni, ráadásul tele van buktatóval. Ilyen például az a csodálatos, kék-sárga kárbejelentő lap kitöltése!

Egy baleset utáni törött autó és annak sofőrje

Még a rutinos karambolozóknak is fejfájást okozhat az adminisztráció ezen része, mert a körülmények messze sem tökéletesek. A stressz okozta kapkodás, a sötét vagy az eső mind megnehezítheti a dolgokat, de nem is kell ilyen messzire menni. Mi van, ha az egyik személynél sincsen toll? Vagy kárbejelentő?

A MABISZ E-kárbejelentő alkalmazása

Szerencsére 2019-et ír a naptár, a digitalizáció és az okoseszközök korát éled, a legtöbb autós zsebében már Android vagy iOS rendszerű smartphone lapul, állandó internet-hozzáféréssel. Ez növeli a biztonságérzetet bármerre is jársz, hiszen működő GPS-sel nem kell útbaigazítást kérned, sőt, még apróbb műszaki hibát is orvosolhatsz némi webes segítséggel. Mostantól újabb lehetőséggel bővül a kínálat: a kárbejelentést is megteheted egy applikáció keretein belül.

A MABISZ E-kárbejelentő alkalmazása

Az E-kárbejelentő a baleset megtörténtétől kezdve végig „fogja a kezedet”, tételesen felsorolja a teendőidet (motor leállítása, vészvillogó bekapcsolása stb.), hogy további kellemetlenségben ne legyen részed. Szükség esetén elég egy koppintás, és az app már tárcsázza is a 112-es segélyhívót.

A MABISZ E-kárbejelentő alkalmazása

A kárbejelentés történhet egy készülékről, de van lehetőség arra is, hogy két telefonról párhuzamosan folyjon a digitális adminisztráció. Ha ez utóbbit választják az érintettek, a kezdeményező fél eszközén megjelenő PIN-kód segítségével lehet csatlakozni a bejelentéshez. Véleményem szerint a legnagyobb a segítséget az applikáció a következő lépésben adja: a szükséges adatok beírásánál különböző színekkel jelöli az egyes mezőket, melyiket kötelező, melyiket opcionális kitölteni. Ha mindent jól csináltál zöldre vált, viszont ha hiányos a rubrika azt pirossal jelzi. Így pontos és közvetlen visszajelzést kapsz, tudod még javítani, nem pedig később derül ki és okoz problémát.

A MABISZ E-kárbejelentő alkalmazása

A helyszín és időpont beírása után jelezheted, hogy történt-e személyi sérülés vagy dologi kár, illetve rendőri intézkedés esetén a kapitányság nevét is feltűntetheted. A szerződés adatait a gyorsaság jegyében QR-kóddal is beolvashatod, de a hagyományos „bepötyögésre” is van lehetőség. Miután tisztáztátok, hogy ki volt a felelős és ellenőriztétek az adatokat, digitális aláírással hitelesíthetitek a kárbejelentést, ha mindent jól csináltatok, a beadást követően érkezik egy megerősítő e-mail. Innentől pedig már beindul a bürokratikus gépezet, a biztosítók megkezdik a káreset ügyintézését.

A MABISZ E-kárbejelentő alkalmazása

Az E-kárbejelentő egy rendkívül hasznos telefonos applikáció, amely segítő kezet nyújt a kellemetlen helyzetekben. Használatával rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg már az adminisztráció közben is, nem beszélve a hibás kitöltésből adódó esetleges későbbi fejfájásoktól. Ha van okostelefonod, amin Android vagy iOS operációs rendszer fut, én a helyedben mindenképpen letölteném. Ingyenes, egyszerűen használható és akkor is számíthatsz rá, amikor senki nincs melletted!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

További autós hírek

Frontálisan ütközött két személyautó Csót közelében hétfőn délelőtt. A vétlen autó sofőrje és utasa kigyuladt autójukban vesztették életüket – adta…
Az autós / motoros / biciklis szentháromság ellentéte sajnos virágzik. Pedig járműtől függetlenül lehet valaki felelőtlen ön és közveszélyes idióta.…
Sokkoló felvételekkel figyelmeztet a BRFK a halálos gyalogosgázolásokra. Még csak másfél hónap telt el az évből, ennek ellenére már 9…
2020.02.06-án, csütörtök éjjel, a 13. kerületi Róbert Károly körúton, eddig tisztázatlan körülmények között elgázoltak egy 42 éves asszonyt, aki egy…
Fának csapódott egy autó Monorierdő belterületén vasárnap éjszaka – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendelkezésre álló adatok szerint 2020.…

Kapcsolódó írások

Itt az első magyarországi kárbejelentő app!
2017. február 27.
Rugalmasabbá és gyorsabbá válik a kárbejelentés, köszönhetően egy innovatív alkalmazásnak
Az autós alkalmazások Szent Grálja - Waze Andorid App
2017. november 23.
Kiválthat egy navigációs applikáció egy kimondott céleszközt? Örök vita, pro és kontra érvek feszülnek egymásnak, de még egyértelmű győztes nem került ki a ringből. Vagy mégis?
Önvezető személyszállító kisbusz ütközött Las Vegasban
2017. november 17.
Ismét terítékre került, vajon mennyire biztonságosak az önvezető járművek, miután egy frissen forgalomba állt, nem ember által vezetett gépjármű érintett volt egy balesetben.
Ne engedd el a kormányt vezetés közben! Igen, egy Teslában se!
2018. február 12.
Újabb balesete volt egy Tesla Model S-nek, ami miatt az amerikai cég ismét figyelmeztette autói tulajdonosait, hogy ne engedjék el menet közben a kormányt.