Karok és lábak nélkül született, mégis van lehetősége autót vezetni

Közzétéve:
2020-09-19, 00:10

A végtagok nélkül született Janis McDavid egy átalakított Mercedes Sprinterrel jár.

Janis McDavid a németországi Hamburgban, végtagok nélkül látta meg a napvilágot. A 29 éves férfit a karok és a lábak hiánya nem akadályozza meg abban, hogy autóvezetőként részt vegyen a közlekedésben. McDavid egy speciálisan átalakított Mercedes Sprinterrel jár, mely szabadságot és függetlenséget ad számára. Hogyan is lehetséges mindez? A Mercedes által a YouTube-ra feltöltött videóból kiderül. Kattints ide, ha nem indul a lenti lejátszón a videó!

McDavid a kerekesszékében ülve tudja megközelíteni a járművet. A hátsó ajtók gombnyomásra automatikusan nyílnak, a rámpa leereszkedik, McDavid felhajt rá, így a kerekesszéket le tudja parkolni az autó csomagterében. A hátsó ajtó becsukását követően McDavid kimászik a székből, egy speciálisan kialakított lépcső segítségével a vezetőülésbe ül, majd a kulcsot a középkonzolon kialakított gyújtáskapcsolóba helyezi. Ezt követően bekapcsolja a biztonsági övet, és már indítja is a motort. Az autó indulás előtt lefuttatja az irányító berendezések diagnosztikai ellenőrzését.

McDavidtől jobbra található a különböző funkciókat ellátó irányítópanel, melynek tetején a sebességi fokozat választó helyezkedik el. A sofőrtől balra lévő joystick az autó irányítását teszi lehetővé, ám nem csak a kormányzásért felelős. A kart hátrafelé húzva lehet gyorsítani, előrefelé tolva pedig lassítani. Ez a biztonsági mechanizmus meggátolja, hogy McDavid egy véletlen mozdulatnak köszönhetően a gázt nyomja a fék helyett.

„Az életben nem a problémákra, hanem a lehetőségekre kell összpontosítani” - vallja McDavid.

Ő pedig pontosan ezt a felfogást követi. A technológia nagyszerű dolgokra képes, számos ember számára tesz lehetővé korábban elérhetetlennek hitt dolgokat. McDavid számára az autóvezetés a szabadság és a függetlenség érzését adja meg.

Kapcsolódó írások

2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.
Mercedes W108 Eurowise tuning
2019. december 25.
Az Eurowise megépítette a világ talán legextrémebb S-osztályát: német kasztni, amerikai V8, hot rod stílus, airride. Sokkoló, de legalább annyira lenyűgöző.

További hírek