2022. március 21. | 09:04

Egy sikeres karrierhez sokszor elég az elhivatottság és egy vezetői engedély. Ehhez pedig még csak nem is kell feltétlenül kamionok volánja mögé ülnünk. A munkaerőpiac a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők számára is kedvező lehetőségeket tartogat.

Engedély a munkára

A jogosítvány a munkaerőpiacon is hasznos lehet

A munkaerőpiacon körülnézve általánosnak mondható tendencia, hogy a munkák zöme valamilyen szintű képzettséghez kötött. Ezzel nincs is semmi probléma, hiszen az ember épp azért tölti le tanulóéveit, hogy aztán az elsajátított tudást a munkája és karrierje során is hasznosíthassa. A képzettségek és a munkákhoz kapcsolódó elvárások is rendkívül sokfélék. Ami biztos, hogy az álláshirdetések között bőven akad mindenki számára megfelelő pozíció, csak rá kell áldozni az időt a felkutatására.

Az álláshelyekhez kötődő, kötelezően elvárt képesítések azonban sok esetben nem is a klasszikus iskolai oktatáshoz kapcsolódnak. Ide sorolhatók például a B kategóriás sofőr állások is. Ezek esetén ugyanis az állások betöltésének feltétele egy B kategóriás jogosítvány megléte, illetve – az esetek többségében – némi vezetői rutin és tapasztalat. Ebből is jól látszik, hogy ez az a munkakör, amit lényegében bárki elvégezhet. Ha valaki tehát érez magában affinitást, szeret vezetni és nem bánja, ha napjai jelentős részét úton tölti, a B kategóriás sofőr állások kiváló alternatívát jelentenek.

Négy kerék, számos lehetőség

A B kategóriás sofőr állások értelemszerűen nem csak a gépjármű típusát határozzák meg, de a munkakör jellegét is korlátozzák. Ezek a munkák mindenképpen a logisztikához, szállítmányozáshoz kötődnek. Ezen belül azonban sokrétű, különféle feladatot és karrier lehetőségeket tartogató munkákat találunk. Az, hogy számunkra milyen munkarend, munkatípus vagy épp feladatkör szimpatikus, abszolút egyéni preferenciák alapján dől el. A sofőr állások adottak, a választás pedig természetesen a miénk.

Népszerű opciónak számítanak a csomagszállítói, vagyis futár munkák. Ez az állás B kategóriás jogosítvánnyal is betölthető, hiszen a szállítmányozásra használt járművek jellemzően 3,5 tonna súly alatt maradnak. A futárok mindennapi munkája kifejezetten pörgős és változatos, ugyanakkor azt sem érdemes tagadni, hogy sok esetben igencsak megterhelő is. Ezt a munkakört tényleg csak azoknak ajánljuk, akik nem riadnak meg a munkától, a napi több száz kilométeres utaktól és a kisebb-nagyobb csomagok szortírozásától, cipelésétől. Cserébe a futárcégek stabil és hosszútávú munkahelyet biztosítanak, a keresetünk pedig könnyen az átlag fölé is érhet.

A sofőr állások biztos megélhetést nyújtanak

Utakon hasznosított tapasztalat

Legyen szó bármilyen B kategóriás sofőr állásról is, alapigazság, hogy valahol el kell kezdeni. Természetesen senki sem várhatja, hogy egyből rugalmas beosztású, kiemelkedő bérezéssel bíró állást talál. Ugyanakkor éppen erről a kategóriáról mondható el az, hogy egészen szép távlati lehetőségeket tartogat. A karrierépítés négy keréken is lehetséges. A logisztikával foglalkozó cégek, futárszolgálatok kiváló tapasztalati tőkét jelentenek mindenki számára, aki ilyen munkába kezd. Ezek a tapasztalatok aztán a későbbiekben arra is hasznosíthatók, hogy akár saját vállalkozásba fogjunk, vagy franchise partnerré váljunk.

Egy logisztikai, szállítmányozási cég elindítása nagy valószínűséggel jövedelmező lépésnek bizonyul majd. Tudás és tapasztalat nélkül azonban nem érdemes belevágni, így először érdemes végigjárni a sofőr állások szamárlétráját. Ha türelmesek vagyunk, hajlandók vagyunk tanulni és a munkánkból mindig igyekszünk kihozni a maximumot, idővel a saját lábunkra állhatunk és sikeres vállalkozást építhetünk. Ebből is látható, hogy nem mindig a végzettségen vagy az képzettségek halmozásán múlik a sikeres karrier. Sok esetben akár egy vezetői engedély is elég lehet ahhoz, hogy ne csak a hétköznapi szállítási címek, hanem a saját elképzelésink útján is elinduljunk.