2023. szeptember 14. | 13:29

Könnyen lehet, hogy az utcai művésznek rongálásért kell majd felelnie.

A székesfehérvári Szent Donát-kápolna közelében hatalmas kátyúk éktelenkednek az úttesten. Valaki úgy döntött, hogy a város színeivel, piros és kék festékkel kezelésbe veszi őket.

Az egyik köré egy szívet formázott, a másik esetében még kreatívabb volt. A város címerében megtalálható várhoz hasonló objektumot pingált az úttestre, amelynek kapuja maga a kátyú.

A lenti fotókon jól látható, hogy az út állapota nem tragikus, de jónak sem nevezhető. Állagát már több alkalommal igyekeztek kátyúzással orvosolni, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Az utcai művész a város színeivel rajzolta körbe a kátyúkat | Fotó: Tóth Balázs/Alapjárat.hu

Nem ez az első alkalom, hogy Székesfehérváron hasonló akcióra vetemedtek. Korábban négy fiatalembernek rongálásért kellett felelnie, akik a Magyar Kétfarkú Kutyapárt aktivistáiként színesre festettek egy járdaszakaszt.

Az évekkel ezelőtt történt esetet állítólag egy nyugdíjas jelentette egy közeli panellakásból. A rendőrök eljárást indítottak az MKKP aktivistáival szemben szándékos rongálással megvalósított, tulajdon elleni szabálysértés miatt.

Az akciót a Budai úton lévő Tini tanbolt előtt hajtották végre akkor az aktivisták egy repedezett járdaszakaszon. Az önkormányzat közölte a nyomozóhatósággal, hogy a festék kémiai úton nem távolítható el, a felső kopóréteg felmarásának és az eredeti állapot visszaállításának költsége 8 ezer forint híján 400 ezer forintba került.

A fiatalok nem fogadták el a nekik kiszámlázott összeget. Az Átlátszó cikke szerint ők már távolítottak el útburkolatról ilyen festéket higító segítségével, de volt, hogy nagynyomású mosó használata is elegendőnek bizonyult.

Tóth Balázs/Alapjárat.hu