Nyílt levelet intézett tagjaihoz az ADAC németországi autóklub, melyben arra kérik őket, hogy használják kevesebbet az autóikat. A kezdeményezés célja, hogy ezzel csökkentsék az üzemanyagfogyasztást, ezzel egyenesen arányosan pedig Németország orosz energiától való függőségét.

A levél azt javasolja az autósoknak, mérlegeljék, hogy a kitűzött úti cél eléréséhez feltétlenül szükséges-e személygépjárműbe ülni. Aki csak teheti, használja a tömegközlekedést, kerékpározzon, vagy gyalogoljon – üzeni az ADAC.

kerékpározó hölgyek
Fotó: Unsplash

Február vége óta tart az orosz-ukrán háború, melynek egyre több civil áldozata is van. Az Európába áramló gáz 40 százaléka a katonai cselekmények előtt Oroszországból érkezett, ám azóta számos ország keresi annak módját, hogyan tudná magát függetleníteni az orosz forrásoktól. Az Európai Unió további szankciókat sürgetne az oroszok ellen, ám többek között Magyarország is világosan kijelentette, hogy nem támogat olyan intézkedéseket, melyek veszélyeztethetik az energiaellátást.

A hírek szerint Lengyelország nem hajlandó az oroszok által szabott feltételeknek megfelelően, rubelben fizetni a gázért, ezért Oroszország leállította a szállítást. Erre az eshetőségre az autógyártók is igyekeznek felkészülni. Az Auditól származó információ alapján a Volkswagen-csoport állandó kapcsolatban áll a hatóságokkal, a hálózatüzemeltetőkkel és a beszállítókkal, hogy a további fejleményekről azonnal értesüljön, és meg tudja tenni a szükséges intézkedéseket.

Címlapfotó: Unsplash