A mobilitás világában az elkövetkező tíz évben több változás történik majd, mint a múlt században. Az autóipar digitális átalakulása és a mesterséges intelligencia egyesítése óriási pozitív változásokat indít el az iparban és más területeken is. Nagyobb hatékonyságot és költségmegtakarítást eredményez, ugyanakkor több lehetőséget teremt a kiberbiztonsági támadásokra.

A jövő technológiáinak fejlesztése közben a megfelelő védelem mindenki számára elsődleges szempont. A kiberbiztonság fontosságát az egész iparnak prioritásként kell kezelnie és támogatnia. Meglehet, hogy rémisztő a gondolat, hogy valaki átveheti az irányítást a járműved felett és manipulálhatja az utazásod, de olyannyira valóságos, hogy több német autógyártó és autóipari beszállító összefogott és közös, biztonságos hálózat létrehozásán dolgoznak. A Catena-X néven működő szövetség alapítói a BMW, a Bosch, a Deutsche Telekom, a SAP, a Siemens és a Friedrichshafen AG. Azóta pedig csatlakozott a kezdeményezéshez többek között a Mercedes-Benz, a BASF, a Schaeffler és a ZF is. A szövetség céljai között szerepel a logisztikai megoldások optimalizálása, az ellátási láncok nagyobb átláthatósága és fenntarthatóbb működése is.

A kiberbiztonságot folyamatosan garantálni kell a járművek teljes életciklusa alatt, a koncepciótervek elkészítésétől kezdve, a jármű előállításán, működtetésén, szervizelésén keresztül egészen a használat befejezéséig. Mint tudjuk, a hackerek soha nem tartanak szünetet, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a védelemre.

kapucnis személy
Fotó: freepik.com

A mesterséges intelligencia és a vezeték nélküli összekapcsolt technológiák több területen is változást hoznak, nem csak az önvezető autók világában. Az MI jelentős hatással van az emberek mindennapi életére. Az egészségügytől kezdve a vasúti közlekedésen át számos területen alkalmazzák. Leggyakrabban az okosotthonokban, online játékok használata közben, illetve online kaszinó platformokon találkozhatunk vele. Minden üzleti szektor határozottan arra törekszik, hogy tartani tudja a lépést a gyors technológiai változással, melyek közül az online szerencsejáték az egyik legnagyobb ütemben növekvő iparág. Emberek millió játszanak online kaszinókban, melyek közül az egyik legismertebb az Unibet. Nem meglepő tehát, hogy az új technológiai változások közül a mesterséges intelligencia és a kiberbiztonság a legjelentősebb és az online casinok napjainkban már megfelelnek a legmagasabb előírásoknak.

Összegezve, a mesterséges intelligencia gyakorlatilag az élet és a gazdaság minden aspektusát átalakítja, napjaink digitális forradalmának központi eleme és az EU egyik fő prioritása. Az MI rendszerek a folyamatos adatfeldolgozás, a minták felismerése és a támadások visszakövetése alapján segíthetnek a kibertámadások és más kiberfenyegetések kivédésében. 2021-ben Az autóipari kiberbiztonsági piac globálisan hihetetlen növekedést mutat. A legjobb cégek az Argus Cyber ​​Security, az Intel Corporation és a Trillium.

okos autó

Egyelőre beváltatlan ígéretek maradtak azok a jóslatok, amelyek a teljesen önvezető autók megjelenését a 2020-as évekre tették. Jelen pillanatban be kell érnünk azokkal a modellekkel, amelyek bizonyos szintű automatizmusra képesek, mint például a tempomat, a sávtartást szolgáló rendszer és az autópályán önállóan haladó autók. Habár a legfejlettebb technológiával rendelkező járművek a legtöbb forgalmi helyzetben önállóan tudnak közlekedni, azonban továbbra is kötelező a sofőr jelenléte, így a teljesen önvezető autó még várat magára. A mesterséges intelligencia pillanatnyilag nem alkalmas arra, hogy bonyolultabb szituációkban is helytálljon és helyes döntést hozzon, valamint megfelelően reagáljon az emberi tényezőkre. Ugyanakkor az előttünk álló évtized elhozhatja az önvezető autók idejét, amely olyan változásokat idézhet elő, hogy az elektromos autózás forradalma messze eltörpül majd mellette.