Az Országgyűlés két héten belül megszavazhatja a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és különleges jogrendi állapot megszüntetését. Ez többek között azt is jelenti, hogy hamarosan véget érhet a díjmentes közterületi parkolás hazánkban.

„Az operatív törzs fennmarad és irányítja a járvány esetleges második hullámára való felkészülést, az egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások meghosszabbítása július elsejéig tart. Az ingyenes közterületi parkolás és a veszélyhelyzet idején meghozott adókedvezmények határideje szintén július elseje” – jelentette be Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára.


Fotó: MTI

A közterületi parkolás április hatodikán vált díjmentessé Magyarország teljes területén.

„A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját” – nyilatkozta április 5-én Orbán Viktor miniszterelnök.

Az LMP szerint az ingyenes parkolás bevezetése nem volt jó ötlet, a párt szerint az intézkedés túlzott és indokolatlan autóhasználatra ösztönözte eddig az embereket.

„A fizetőparkolás egy forgalomszabályozó, zöld eszköz, ami védi a helyi lakókat, csökkenti az autózás iránti keresletet, és emellett bevételhez juttatja az önkormányzatokat, amiből a helyi közszolgáltatásokat finanszírozhatják” – olvasható a párt közleményében.