Kiderült, meddig tarthat az ingyenes parkolás Budapesten

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-05-27, 08:48

A veszélyhelyzet és a különleges jogrendi állapot is megszűnhet hamarosan.

Az Országgyűlés két héten belül megszavazhatja a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és különleges jogrendi állapot megszüntetését. Ez többek között azt is jelenti, hogy hamarosan véget érhet a díjmentes közterületi parkolás hazánkban.

„Az operatív törzs fennmarad és irányítja a járvány esetleges második hullámára való felkészülést, az egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások meghosszabbítása július elsejéig tart. Az ingyenes közterületi parkolás és a veszélyhelyzet idején meghozott adókedvezmények határideje szintén július elseje” – jelentette be Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára.

Parkoló autók Budapesten
Fotó: MTI

A közterületi parkolás április hatodikán vált díjmentessé Magyarország teljes területén.

„A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját” – nyilatkozta április 5-én Orbán Viktor miniszterelnök.

Az LMP szerint az ingyenes parkolás bevezetése nem volt jó ötlet, a párt szerint az intézkedés túlzott és indokolatlan autóhasználatra ösztönözte eddig az embereket.

„A fizetőparkolás egy forgalomszabályozó, zöld eszköz, ami védi a helyi lakókat, csökkenti az autózás iránti keresletet, és emellett bevételhez juttatja az önkormányzatokat, amiből a helyi közszolgáltatásokat finanszírozhatják” – olvasható a párt közleményében.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Pénzt dob a parkolóautomatába egy férfi Budapesten
2020. június 30.
A hét közepén még ingyenes lesz a parkolás a köztereken, aztán visszaáll a régi rend.
szmog az Erzsébet híd felett Budapesten
2019. május 30.
Az Euro 5-ös dízeleket is korlátozzák majd a szmogriadó alatt  

További hírek