Kiderült, meddig tarthat az ingyenes parkolás Budapesten

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-05-27, 08:48

A veszélyhelyzet és a különleges jogrendi állapot is megszűnhet hamarosan.

Az Országgyűlés két héten belül megszavazhatja a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és különleges jogrendi állapot megszüntetését. Ez többek között azt is jelenti, hogy hamarosan véget érhet a díjmentes közterületi parkolás hazánkban.

„Az operatív törzs fennmarad és irányítja a járvány esetleges második hullámára való felkészülést, az egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások meghosszabbítása július elsejéig tart. Az ingyenes közterületi parkolás és a veszélyhelyzet idején meghozott adókedvezmények határideje szintén július elseje” – jelentette be Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára.

Parkoló autók Budapesten
Fotó: MTI

A közterületi parkolás április hatodikán vált díjmentessé Magyarország teljes területén.

„A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját” – nyilatkozta április 5-én Orbán Viktor miniszterelnök.

Az LMP szerint az ingyenes parkolás bevezetése nem volt jó ötlet, a párt szerint az intézkedés túlzott és indokolatlan autóhasználatra ösztönözte eddig az embereket.

„A fizetőparkolás egy forgalomszabályozó, zöld eszköz, ami védi a helyi lakókat, csökkenti az autózás iránti keresletet, és emellett bevételhez juttatja az önkormányzatokat, amiből a helyi közszolgáltatásokat finanszírozhatják” – olvasható a párt közleményében.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Parkoló autók egymás mellett és mögött
2020. november 09.
Mindig nézz körül jól, ha mondjuk egy lakópark környékén állsz meg.
Pénzt dob a parkolóautomatába egy férfi Budapesten
2020. június 30.
A hét közepén még ingyenes lesz a parkolás a köztereken, aztán visszaáll a régi rend.

További hírek