2020. október 29. | 15:23

Az autóipar egyenes irányban az ICE erőforrások leváltása felé, ezt jelzi most a távol-keleti ország és Kalifornia állam döntése is.

Jelenleg a kínai újautó-eladások 5 százalékát teszik ki a plug-in hibrid, az elektromos és az üzemanyagcellás járművek. A tervek szerint 2035-re az összes eladott autó környezetbarát lenne, teljesen kivezetnék a hagyományos ICE autókat, csak hibrid modellek lehetnének belső égésű motorral hajtva. Mindezt az úgynevezett „új energiás járművek” (New Energy Vehicles – NEV) programban tennék meg.

Ezzel együtt az abszolút cél az, hogy 2060-ra elérjék a széndioxid-kibocsátás nettó nulla szintjét. A tendencia egyre látványosabb, hiszen nemrég Kalifornia is bejelentette, hogy 2035-től betiltja a hagyományos ICE motoros autók értékesítését és ugyanez várható a jövőben New Yorkban és New Jersey városában.

Ezzel együtt Kína azt is bejelentette, hogy külön támogatási programot indít a hidrogén üzemanyagcellás technológiával ellátott autók fejlesztésére. Az Autóipari Mérnökök Kínai Szövetségének elnöke, Li Jun szerint 2030-35 körül ezekből több mint egymillió modell járhatja az ország úthálózatait.

Amennyiben érdekelnek a hibrid modellek, nézd meg alábbi tesztünket! Ha nem indul a videó, megnézheted az Alapjárat YouTube csatornáján is.