2021. május 19. | 19:04

A beoltottak karanténkötelezettség nélkül utazhatnak.

Az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott Pfizer, Moderna, Astra Zeneca és Johnson & Johnson vakcinákkal beoltott turisták karanténkötelezettség nélkül utazhatnak az Európai Unióban. Az EU tagállamok képviselői legalábbis egy erről szóló határozat elfogadására készülnek, melynek véglegesítésére már ezen a héten sor kerülhet.

A koronavírus elleni oltással nem rendelkezők számára is nyitva áll az utazás lehetősége, ehhez általában 48 vagy 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszteredmény szükséges. Az enyhítés azon országokból érkező turisták számára is vonatkozik, ahol a két hétre kivetített új fertőzések száma kevesebb, mint 75/100 ezer fő.

A jelenlegi körülmények szerint az Amerikai Egyesült Államok polgárai is zöld jelzést kaphatnak az Európába történő beutazáshoz. A tengerentúlon egyébként remekül haladnak az oltási kampánnyal, a kormány folyamatosan enyhíti a korlátozó intézkedéseket, az emberek pedig ismét látogathatják a népszerű sporteseményeket is.

Az Európai Unió enyhítő kezdeményezései a repülőgép-forgalom fellendüléséhez vezethetnek, ami a turizmusra jelentősen támaszkodó államoknak kiemelt fontosságú bevételt jelenthet.

Az alapszabály szerint az Európai Unió azon állampolgárai, akik igazoltan átestek a COVID-19 fertőzésen, vagy oltást igazoló dokumentummal, illetve negatív teszttel rendelkeznek, szabadon, karanténkötelezettség nélkül utazhatnak az EU területén belül. Az Unió biztosan elfogadja az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákat, a kínai és az orosz oltóanyagokkal kapcsolatban zajlanak a tárgyalások.

A tagállamok között nincs univerzális egyetértés a beutazási korlátozásokkal és a vakcinák elfogadásával kapcsolatban. A magyar kormány folyamatosan tárgyal különböző országok képviselőivel, az utazási feltételeket a két fél kölcsönös megállapodása alapján szabhatják meg. Friss hír, hogy Ausztria is lehetővé teszi a karanténmentes utazást a kínai Sinopharm oltóanyaggal beoltottak számára. Ez jó hír a magyar állampolgároknak, hiszen hazánkban százezrek kapták meg a távol-keleti vakcinát.

Mielőtt autóval vagy más közlekedési eszközzel külföldre indulsz, érdemes körülnézni a Konzuli Szolgálat honlapján, ahol az aktuális utazási szabályokkal kapcsolatban tájékozódhatsz.