2022. december 02. | 23:06

Európában és az Egyesült Államokban is bosszankodhatott jó néhány SUV tulajdonos.

A Tire Extinguishers nevű csoportnak nem ez volt az első, ám ez volt az eddigi legnagyobb hasonló akciója. Kedden hajnalra nyolc országban kis híján 900 városi terepjárónak engedték le a kerekét.

„Ez volt a történelem legnagyobb összehangolt globális akciója a nagy szén-dioxid-kibocsátású járművek ellen, és még sok hasonlóra kell számítani” - figyelmeztet a csoport a közleményében.

A csaknem egy esztendeje alakult csoport azt szeretné elérni, ha megtiltanák az SUV-k számára azt, hogy városi területeken közlekedjenek. Azt állítják, ezeknek a nagyméretű, környezetszennyező járműveknek semmi helye a települések centrumában.

Az aktivisták kedd hajnalban ténykedtek a hollandiai Amszterdamban és Enschede-ben, a franciaországi Párizsban és Lyonban, a németországi Berlinben, Bonnban, Essenben, Hannoverben és Saarbrückenben, az Egyesült Királyságban Bristolban, Leedsben, Londonban és Dundee-ban, a svédországi Malmőben, az ausztriai Innsbruckban, a svájci Zürichben és Winterthurban, valamint az amerikai New York városában is. Nem válogattak, bármilyen általuk környezetszennyezőnek ítélt városi terepjáró kerekét leengedték. Leedsben, Londonban és Zürichben az aktivisták szerint több mint 100 autót vettek célba.

A kampány koordinátorai azt állítják, hogy a mozgalom támogatói eddig több mint 10 ezer, általuk környezetszennyezőnek aposztrofált jármű abroncsait engedték le szerte a világ városaiban. A csoport közölte, hogy jelenleg mintegy 100 autonóm csoportról van tudomása világszerte, amelyek ilyen akciókban vesznek részt.

A csoport honlapján tanácsokkal látják el az aktivistákat annak kapcsán, hogy hogyan tudják leengedni a kiszemelt autók kerekeit úgy, hogy azok lassan leeresszenek, de ne sérüljenek az abroncsok. Az aktivisták az akciójuk végeztével minden gépjárművön elhelyeznek egy tájékoztató cédulát, amiben leírják, miért történt az az autójukkal, ami.

Jelenleg a brit rendőrök azt vizsgálják, bűncselekménynek számít-e, ha valaki leengedi másvalaki autójának kerekét úgy, hogy közben az nem károsodik. Ezúttal az aktivisták egy kicsit túllőttek a célon, mivel egy brit mentőszolgálathoz tartozó jármű kerekét is leengedték, igaz, egy jelzés nélküli kocsiról volt szó.

Depositphotos