Focilázban ég az ország, sőt, egész Európa. A magyar válogatott is ott lesz a kontinenstornán, sőt, rendezőként két alkalommal hazai pályán, Budapesten lép pályára a nemzeti tizenegy.

A mérkőzések időszakában sűrűbben fognak járni a BKK egyes járatai. A járatsűrítés az 1-es villamos mellett a M2-es és M4-es metrót is érinti. A Keleti pályaudvartól és a városligeti Szurkolói Zónából egyaránt indul egy-egy gyalogfolyosó a Puskás Arénáig. E célja, hogy a nézők kényelmesebben közelíthessék meg az Eb meccseknek otthon adó stadiont.

1-es villamos

Az aréna közelében önkéntesek fogják segíteni a rajongók bejutását. Az egyenruhán EURO 2020 felirat lesz látható, ami nem elütés. A torna elnevezésében az évszám ugyanis maradt, csak az esemény lebonyolításának időpontját halasztották el egy évvel. Erre többek között azért lehetett szükség, mert már több tízezer EURO 2020 feliratú anyagot, relikviát legyártottak jóval az eseményt megelőzően.

Budapesten négy mérkőzésre kerül sor. Az elsőre június 15-én kedden 18:00-tól, Magyarország a címvédő portugálokat fogadja. Négy nappal később, június 19-én szombaton 15:00-tól a magyarok a végső sikerre is esélyes franciákkal csatáznak, szintén a Puskás Arénában.

Június 23-án szerdán 21:00-tól a portugálok és a franciák mérik össze erejüket Budapesten, míg az utolsó mérkőzést a Puskás Arénában június 27-én vasárnap 18:00-tól rendezik, mely egy nyolcaddöntő lesz.

Mindegyik találkozó előtt az autóforgalmat széles körben fogják korlátozni, csakúgy, mint a parkolást. A szurkolókat arra kéri az MLSZ, hogy tömegközlekedéssel közelítse meg a stadiont, ne autóval. A vidékről érkező rajongóknak azt ajánlják, hogy tegyék le autójukat a város szélén található P+R zónákba, majd onnan tömegközlekedéssel folytassák útjukat.

Melyik területek lesznek lezárva meccsnapokon?

A Magyar Labdarúgó Szövetség azt javasolja, hogy azok, akik a meccsektől függetlenül Budapesten közlekedni szeretnének a mérkőzések napjain, kerlüljék el lehetőség szerint a lezárt területeket határoló utcákat, mivel a környéken jelentős forgalmi dugókra és útlezárásokra kell számítani. Az autók mellett ezek a lezárások a buszok, trolik közlekedését is érinteni fogják.

Hogy pontosan hol?

  • A Puskás Aréna környezetében a Kerepesi út – Thököly út – Hungária körút által határolt utak/utcák (lezárásra kerül többek között a Verseny utca, a Dózsa György út, a Stefánia út, az Egressy út belső szakasza, az Istvánmezei út és az Ifjúság útja is),
  • a Hősök tere környéke, valamint a Dózsa György út és a keresztező utak a szurkolói vonulások miatt, így akár több órán keresztül is zárva lehet például a Thököly út.

További részletekről a BKK kommunikációs csatornáin tájékoztatja a lakosságot.

Fan Zone a Városligetben

Június 11-én pénteken 19:00-kor kezdődik az Eb-vel kapcsolatos program a Városligetben. Király Gábor, aki a 2016-os Európa-bajnokságon a magyar kaput védte, szintén részt vesz az eseményen. Mellesleg ő volt az Eb-k történetének legidősebb pályára lépő futballistája.

A Fan Zone június 11-től július 11-éig, egy teljes hónapon át várja a futballrajongókat. A 31 nap során minden nap 11:00-kor nyit a helyszín, és mérkőzésnapokon a találkozók befejezését követően egy órával zár, szünnapokon pedig 22:00-kor. A szurkolók egy 10 ezer négyzetméteres szabadtéri területen követhetik nyomon az Eb meccseit óriáskivetítőkön keresztül.