A Magyar Közlönyben megjelentek a hitelezési moratórium folytatásának részletszabályai. A kormány döntésének értelmében azok az ügyfelek, akik gépjárművet lízingeltek akkor sem vehetik igénybe a továbbiakban a moratóriumot, ha egyébként megfelelnek a már ismert kritériumoknak, írja az Index a money.hu cikkére hivatkozva.

2021 októberétől azok maradhatnak a fizetéskönnyítő eljárásban, akik gyermeket várnak vagy nevelnek, nyugdíjasok, közfoglalkoztatottak vagy álláskeresők. Mellettük azok is maradhatnak, akiknek tavaly március óta csökkent a jövedelmük.

Pénztárca

 

Az autólízingesek mellett azok is kötelesek visszatérni a fizetéshez, akik értékpapír fedezete mellett vettek fel (lombard)hitelt, illetve a záloghiteleket is törleszteni kell a jövőben. Az autóhitelek kikerülése annak fényében érthető, hogy a 2022 júniusáig terjedő moratórium már 27 hónapra szól. Ennyi idő alatt egy használt autó annyit veszít az értékéből, amely után a fennálló hitelösszeg már bőven meghaladhatja a fedezetként szolgáló gépjármű értékét, írta elemzésében a pénzügyi tanácsadással foglalkozó cég.

A moratórium folytatására az érintetteknek be kell jelentkezniük bankjuknál. A bejelentkezés október 1-jén kezdődik. Fontos tudni, hogy aki október 31-éig nem tesz eleget ennek a kötelezettségnek, az akkor sem lesz jogosult igénybevenni a moratóriumot, ha különben megfelel a feltételeknek.