Olaszország északi részén (sőt, a legfrissebb hírek szerint a déli részén is) felütötte a fejét a koronavírus. A román államfő a hír hallatán összehívott egy válságértekezletet, mivel az olaszoknál több mint 1 millió román dolgozik – akik az ukrán vendégmunkásokkal egyetemben a magyar autópályákon keresztül szoktak hazautazni.

Romániában attól tartanak, hogy a Nyugaton dolgozó vendégmunkások hazacipelik magukkal a vírust. Ezeknek a munkásoknak egy része Magyarországon keresztül utazik haza, és bizony Budapest környékét sem szokták elkerülni, ugyanis az M0-ás számít az egyik legfőbb tranzitútvonaluknak.

Gépjárműellenőrzés Olaszországban

A Nyugatról hazafelé tartó munkások pedig magyarokkal is érintkezhetnek a sztrádák mellett telepített benzinkutakon, vagy akár a sima pihenőhelyeken is átadhatják másoknak az általuk hordozott vírust. Fontos hangsúlyozni, hogy pánikra egyelőre nincs ok idehaza.

„Annak, hogy egyáltalán nem kerül be Magyarországra a vírus, nagyon kevés az esélye. Az emberek annyit tehetnek, hogy figyelik magukat, és ha a tüneteket észlelik, orvoshoz fordulnak” – Jakab Ferenc virológus.

Indexkép: Miguel Medina/AFP