hétfő - 2022. szeptember 26.
11.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 688 Ft
D 764 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Kötelező biztosítás: ennek a hírnek nem fognak örülni az autósok

Több mint 1 millió autóst érint a dolog.

Vészesen közeleg az újév, miközben most is több mint egymillió kocsinak esik január első napjára a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) évfordulója. Az autósoknak lélekben már most fel kell készülniük arra, hogy bizony drágulni fog a kötelező biztosítás.

Az áremelkedésre azért kerül sor, mert 2019 első hat hónapjában sok volt a karambol, a biztosítók kárkifizetéseinek összege emiatt jelentős mértékben megugrott. Az emelkedés a helyreállítási költségek, illetve a személyi sérülések során megítélt kártérítések gyors emelkedésének tudható be, állítja Sebestyén László, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója.

Sebestyén azt tippeli, hogy a személygépkocsik esetében az év végi kampányban 33-34 ezer forint körüli éves átlagdíjak repkednek majd a levegőben a biztosítási adót is figyelembe véve. Megvan az oka annak, hogy ez az összeg elmarad az év közben tapasztalt 50 ezer forint feletti átlagdíjtól, a december végéig tartó kampány ugyanis nagyrészt a 2010 előtt vásárolt kocsikat fedi le, azok többsége pedig B10 bónuszfokozattal rendelkezik.

Az érintett autósok az év végi kampány díjait november 2-ától ismerhetik meg, árulta el Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) gépjárműszekciójának elnöke. A biztosítónak november 11-ig kell ismertetnie az ügyfeleivel a jövő évre megajánlott díjat. Aki fel akarja mondani a meglévő szerződését, annak december elseje éjfélig kell ezt megtennie, új biztosítást ezt követően december 31-ig köthet.

Mint azt korábban írtam, 2016 óta a kisautók biztosítása drágult meg a leginkább, ettől függetlenül még mindig annak kell a legkevésbé a zsebébe nyúlnia, aki 75 kilowattnál kisebb teljesítményű kocsit vezet.

Ha kíváncsi vagy az autós világ legizgalmasabb híreire, akkor nézd meg az Alapjárat megújult hírműsorát!

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!