2024. január 30. | 20:04

Az Amerikában gyártott Sportage és a Dél-Koreában összeszerelt Carnival modellek lehetnek érintettek.

A tetőszerkezet hegesztésével kapcsolatos probléma miatt komoly visszahívásra kényszerül a Kia. A hírek szerint közel 100 ezer Sportage és Carnival modell lehet érintett.

Az Egyesült Államok Autópálya Közlekedésbiztonsági Nemzeti Hivatala két lehetséges okot nevezett meg, ami a probléma háttérben állhat. Az egyik, hogy a gyártási eljárás során túl sok tömítőanyagot használtak, ami a rögzítőkapcsok működését akadályozza. A másik lehetőség szerint a díszítőelemeket szerelték fel rosszul, bármelyik mulasztás miatt szélsőséges esetben a tetőszerkezet akár menet közben is megadhatja magát.

Érdekes módon a szóban forgó modelleket különböző helyeken gyártották. A Sportage a Kia Georgia államban lévő egységében készül, a Carnivalt hazai környezetben, Dél-Koreában szerelik össze. A visszahívás 40 426, 2022-23 között gyártott Sportage, valamint 60 623, 2022-24 között készült Carnival modellt érint.

Szerencsére eddig nem jelentettek a problémával kapcsolatos balesetet vagy sérülést. A Kia mindenesetre figyelmezteti a felhasználókat, indulás előtt ellenőrizzék a tetőszerkezet díszítőelemeit, illetve legyenek óvatosak, ha valami furcsa zajt hallanak menet közben. A gyártó szerint szinte elképzelhetetlen, hogy a tető leszakadjon, nekik azonban kötelességük a lehető legkörültekintőbben eljárni ebben a helyzetben.

A visszahívás keretében a Kia márkaszervizekben megerősítik, vagy cserélik a problémás elemeket. Azokat a tulajdonosok, akik korábban fizettek hasonló javításokért, a koreai márka egy általános kártérítési program keretében kívánja kompenzálni.

A probléma újbóli előfordulása érdekében a Kia változtat a képzési módszereken, valamint fejleszti az összeszerelési folyamatokat. A visszahívásról szóló értesítéseket először a kereskedések kapják meg március közepén, az érintett tulajdonosokat pár nappal később keresik meg.

Tavaly év végén a Ford kényszerült visszahívásra, egészen hasonló okok miatt. Az amerikai márka 45 173 jármű visszahívásáról döntött, 2015-ös Ford Fiesta, 2016-os gyártmányú Ford Fusion és Lincoln MKZ modellek voltak érintettek az intézkedésben. A biztonsági beavatkozásra azért volt szükség, mert az autókon menet közben bármelyik ajtó kinyílhat.

Kia