Közösen fejleszt off-road járműveket a Műegyetem és a Honvédelmi Minisztérium

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-10-08, 10:15

Szerdán írták alá az együttműködési megállapodást a BME Dísztermében.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Honvédelmi Minisztérium közösen fejleszt önvezető off-road járműveket, drónokat és drón-rajokat. Az erről szóló együttműködési megállapodást 2020. október 7-én írták alá a felek.

Hadszíntéren bevethető önvezető jármű
A kép csak illusztráció!

A megállapodás aláírása előtt Szalay Zsolt, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Gépjárműtechnológia Tanszékének vezetője ismertette a helyszínen lévőkkel a tervezett együttműködés keretében beazonosított legfontosabb témákat,

  • az autonóm, azaz önvezető off-road járművek fejlesztését,
  • az egyre fontosabb szerepet játszó autonóm drónok és drón-rajok fejlesztését,
  • a hadiiparban is kiemelt fontosságú kiberbiztonsági fejlesztéseket.

A Műegyetem munkatársai hosszú évek óta kutatják a közutakon közlekedő önvezető járművek irányítási rendszereit, azonban a hadiipar számára elsősorban az off-road járművek autonóm irányításának fejlesztése jelenthet előnyt a különböző védelmi feladatok ellátása során.

„A kormány célja az, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program révén a Magyar Honvédség a térség legmeghatározóbb haderejévé váljon, az egyetemnek pedig az, hogy egy innovációs park fejlesztésével a térség legjobb műszaki egyeteme legyen. A két törekvés nagyon jól illeszkedik egymáshoz, az oktatás, kutatás és fejlesztés területén az együttműködés rendkívül sikeres lehet” – hangsúlyozta Kotán Attila kancellár a papírok aláírása után.

 

BME

Kapcsolódó írások

A Teréz Körút a Nyugati Pályaudvarnál
2019. május 17.
Építkezési munkálatok miatt változik a forgalom rendje a Teréz körúton
Az M7 autópálya egyik szakasza
2019. május 17.
Az autópálya munkálatai csak szeptemberben folytatódnak

További hírek