péntek - 2023. szeptember 29.
14.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 652 Ft
100 704 Ft
D 682 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Közösen fejleszt off-road járműveket a Műegyetem és a Honvédelmi Minisztérium

2020. október 08. | 12:15

Szerdán írták alá az együttműködési megállapodást a BME Dísztermében.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Honvédelmi Minisztérium közösen fejleszt önvezető off-road járműveket, drónokat és drón-rajokat. Az erről szóló együttműködési megállapodást 2020. október 7-én írták alá a felek.

A megállapodás aláírása előtt Szalay Zsolt, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Gépjárműtechnológia Tanszékének vezetője ismertette a helyszínen lévőkkel a tervezett együttműködés keretében beazonosított legfontosabb témákat,

  • az autonóm, azaz önvezető off-road járművek fejlesztését,
  • az egyre fontosabb szerepet játszó autonóm drónok és drón-rajok fejlesztését,
  • a hadiiparban is kiemelt fontosságú kiberbiztonsági fejlesztéseket.

A Műegyetem munkatársai hosszú évek óta kutatják a közutakon közlekedő önvezető járművek irányítási rendszereit, azonban a hadiipar számára elsősorban az off-road járművek autonóm irányításának fejlesztése jelenthet előnyt a különböző védelmi feladatok ellátása során.

„A kormány célja az, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program révén a Magyar Honvédség a térség legmeghatározóbb haderejévé váljon, az egyetemnek pedig az, hogy egy innovációs park fejlesztésével a térség legjobb műszaki egyeteme legyen. A két törekvés nagyon jól illeszkedik egymáshoz, az oktatás, kutatás és fejlesztés területén az együttműködés rendkívül sikeres lehet” – hangsúlyozta Kotán Attila kancellár a papírok aláírása után.

 

BME

Bestiális ez a mattfekete Aston Martin V12 Speedster A TEK nem engedte Szijjártó Péternek, hogy elektromos kamiont vezessen

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!