2021. március 05. | 10:06

A lopott alkatrészen a lehető legdrágábban próbálnak túladni a tolvajok a feketepiacon.

Idehaza az utóbbi pár hónapban drámai ütemben emelkedett a katalizátor-lopások száma, de ez nem egy sajátos magyar jelenség, a külföldi rendőröknek is rendesen meggyűlik a bajuk a tolvajokkal, Kanadában is sok bűnöző utazik erre az alkatrészre.

Miért ilyen értékesek a katalizátorok, miért lopják őket?

Leginkább azért, mert nemesfémeket (platinát, ródiumot és palládiumot) tartalmaznak. Egy-egy katalizátorban pár grammnyi platina található, ennek nagysága a motor hengerűrtartalmától függ. Mostanság azért ugrott meg a katalizátor-lopások száma itthon és külföldön egyaránt, mert felmentek a nemesfémek árai.

A MoneyX beszámolója szerint különösen a ródium miatt vadásznak a tolvajok a katalizátorokra, annak ugyanis 28 500 amerikai dollárra (8,6 millió forintra) emelkedett az unciánkénti ára. De a másik két nemesfém sem értéktelen, 1 uncia platina 1168 amerikai dollárt, míg 1 uncia palládium 2361 amerikai dollárt ér mostanság. 1 uncia egyébként 28,3495 grammnak felel meg.

Azt hozzá kell tenni, hogy ezekből a fémekből igen kis mennyiséget tartalmaz a katalizátor. 1-2 grammról beszélünk, a legértékesebb ródium esetében pedig csupán mikrogrammokról van szó, ahogy arra az MGOE cikke is rávilágított. Vagyis a tolvajoknak több katalizátort is el kell lopniuk ahhoz, hogy nagyot kaszáljanak. A járványügyi korlátozások miatt (szerencsére) nehezebb a dolguk, hiszen kevesebb ember van az utcákon, így a rendőrök könnyebben kiszúrhatják őket. Sokszor mégis kockáztatnak, szintén az MGOE írt arról, hogy használtautó-kereskedések területén található járműveket is célba vettek a galádok, de akár egy-egy szervizbe vagy bontóba is hajlandók betörni zsákmányszerzés céljából. Ezek a módszerek a külföldi katalizátor-tolvajoktól sem állnak távol.

A rendőrök azt mondják, hogy gyakorlatilag bármelyik parkoló jármű célponttá válhat a gazemberek szemében. A kanadai egyenruhások a rengeteg bejelentés után hajtóvadászatba kezdtek, aminek eredményeként már több katalizátor-tolvajt is fülön csíptek, a hatóság emberei egy olyan csoportot számoltak fel, amely komoly anyagi kárt okozott az eddigi tevékenységével. Magyarországon is kiemelt figyelmet fordít a rendvédelmi szerv arra, hogy kedvét szegje mindazoknak, akik ezen bűncselekmény elkövetésén törik a fejüket. A magyar zsaruk több bandát is lekapcsoltak már, ezek az akciók a jövőben is folytatódnak.

„Tavaly júliustól kezdve több bejelentést kaptunk autótulajdonosoktól, akik jellemzően a napi első indítás alkalmával azt tapasztalták, az éjszaka folyamán autójuk katalizátorát levágták. Ezeket a lopási ügyeket akkor egyesítettük, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy hasonló módszerekkel állunk szemben. Technikus kollégáink a szemlék során megállapították, a tolvajok speciális szerszámmal, nagyobb zaj nélkül metszették ki a kipufogórendszerről a katalizátorokat. Nyomát találtuk annak is, hogy egyes esetekben emelőt használtak, hogy az alvázon lévő berendezéshez hozzáférjenek. Míg nyár elején önálló, elszigetelt ügyeken dolgoztunk, azaz egy-egy közterületen parkoló autó katalizátorának levágása kapcsán nyomoztunk, addig a későbbiekben már használtautó- kereskedések és bontók is jelentettek be lopásokat. Kisebb mértékben a zsákmánypaletta is bővült, mert alkatrészek, motorolaj, készpénz és szivattyú eltűnéséről is értesültünk” – nyilatkozta idén januárban Kiss Gábor alezredes, a Monori Rendőrkapitányság bűn­ügyi osztályának vezetője.

Hogyan védekezhetek a katalizátor-lopás ellen?

Ha lehetséges, mindig parkolj jól megvilágított területen, olyan hely közelében, ahol könnyen meghallják, ha matatnak a kocsi körül. Ha pedig van személyes garázsod, akkor mindig tartsd ott az autódat. Lehetőség szerint köss olyan Casco-biztosítást a kocsidra, melyben az alkatrész lopás is szerepel a tételek között. Ezen felül érdemes olyan riasztót beszereltetni a kocsiba, ami emelésre is jelez.