Légy óvatos, ha sofőrként dohányoznál

Közzétéve:
2019-04-19, 11:04

Akár a jogsid is ugorhat, ha vezetés közben rágyújtasz

Társszerző: Hajdu Balázs

A Magyarországon érvényben lévő KRESZ szerint nem tilos vezetés közben dohányozni, ha azonban az Egyesült Királyságban ülnél a volán mögé, jó, ha vigyázol. Ugyanis a szigetországban egyre népszerűbb e-cigaretta vezetés közbeni használatáért akár büntetés is járhat. Az indoklás szerint a füst zavarja a sofőrt a kilátásban. 

Vezetés közben dohányozni alapvetően nem számít szabálysértésnek az Egyesült Királyságban sem, de azért nem árt óvatosnak lenni.

„Az e-cigarettából távozó füst elvonja a sofőr figyelmét, a következmények pedig súlyosak, sőt akár halálosak is lehetnek. Nyomatékosan felhívjuk az emberek figyelmét, hogy vezetés közben 100%-osan koncentráljanak az útra. Ha nem bírják ki dohányzás nélkül, akkor húzzák le az ablakot, és a füstöt azon fújják ki. Közben persze ne veszítsék el az irányítást az autó felett” -  jelentette ki Carl Knapp őrmester, a Sussex Közlekedési Rendőrség munkatársa.

A szabálysértés elkövetők kilenc büntetőpontot, valamint 2500 fontos (több mint 900 ezer forintos) pénzbírságot kaphatnak. 

e-cigarettázó sofőr
A szabálysértést elkövetők akár a jogosítványukat is elveszíthetik

A brit rendőrség februárban kezdte alkalmazni az előírást, mivel a statisztikák szerint, a tavalyi évben több mint 3 millióan használnak e-cigarettát, sokan közülük vezetés közben. 

„Aki vezetés közben bármivel eltereli a figyelmét – legyen az telefonozás, dohányzás, vagy evés – az közlekedési szabálysértést követ el. A dohányfüst zavarhatja a sofőrt a kilátásban, ezáltal megnő a baleset okozásának lehetősége” - mondta John Davis, a Surrey rendőrség őrmestere.

Az Egyesült Királyságban működő közlekedésbiztonsági szervezet, a Brake egyik szóvivője is megerősítette a rendőrség véleményét.

„A vezetés közbeni dohányzás megnöveli az ütközés esélyét. Bármilyen tevékenység, amihez a sofőrnek le kell vennie a szemét az útról, súlyos következményekkel járhat” - fejtette ki meglátását a szóvivő.

zavarja a sofőrt a cigaretta füstje
Ne füstölj vezetés közben, mert nem látsz ki rendesen az autóból

„Az autósoknak minden esetben követniük kell a közlekedési rendszabályokat. Ennek értelmében teljes figyelmet kell fordítaniuk az autó irányítására, és kerülniük kell a zavaró tényezőket, beleértve a dohányzást is” - fejtette ki álálspontját a Közlekedési Minisztérium szóvivője.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

rendőrök
2019. április 10.
Egy nap alatt 18 ezren nézték meg a szabályos közlekedésre buzdító kisfilmet a legnagyobb videómegosztó portálon
2019. november 01.
Óriásplakátokkal hívják fel a figyelmet a rend őrei a szabályos közlekedésre.

További hírek