A BKK péntek reggeli közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a közösségi közlekedési járatokon még mindig kötelező maszkkal, kendővel eltakarni az arcunkat. A társaság ennek kapcsán most jelezte, hogy leszállíthatják a járatokról azokat az utasokat, akik nem tesznek eleget a járványügyi szabályoknak. A BKK azt is hozzátette, hogy a Budapesten utazók nagy többségben továbbra is szabálykövetők, ugyanakkor lazul a maszkviselési fegyelem.

Arcmaszkot viselő utas

Magyarországon jelenleg alacsony a fertőzésszám, de a veszély még korántsem múlt el, a koronavírus-járvány továbbra is köztünk van. Ezért továbbra is kötelező maszkkal védenünk az arcunkat a fővárosi közösségi közlekedési járatokon, valamint a megállókban is.

„A maszk kizárólag akkor nyújt védelmet, ha helyesen hordjuk: nem az állunkon, a nyakunkon, vagy a fülünkön lógva, hanem úgy, hogy a lehető legjobban eltakarja a szájunkat és az orrunkat is, hiszen így akadályozza meg, hogy belélegezzük a vírust. Az előírás betartásával nemcsak magunkat védjük meg, de ugyanúgy az utastársainkat egészségét is óvjuk” – olvasható a BKK közleményében.

Az egészségügyi szabályokat csaknem mindenki betartotta, amikor azokat bevezették, a közlekedési társaság nem reprezentatív felmérése szerint ez a szám jelenleg 85 százalék körül, vagy egy kicsivel afölött mozog. A visszaesés egyik okaként a nyári kánikulát jelölték meg, de rögtön leszögezték, hogy a maszkivselésnek időjárástól függetlenül nagy jelentősége van.

„A maszk használatát elsősorban az ellenőrök, illetve a metróbejáratoknál ellenőrzést végző utaskoordinátorok ellenőrzik, és ha szükséges, felhívják az utasok figyelmet a szabály betartására. Aki a kötelezettséget ezek után is figyelmen kívül hagyja, ezzel utastársai egészségét veszélyezteti, az utazási feltételek szerint akár ki is zárható a közösségi közlekedési szolgáltatásból” – mondja a BKK.

Karácsony Gergely

Az ellenőrök számára is kötelező a maszkviselet, a járművezetőknek pedig akkor kell eltakarniuk az arcukat, ha bemennek az utasok közé, amúgy nem kell maszkot viselniük, mert a legtöbbjük zárt vezetőfülkében ül, ami állítólag megfelelő védelmet nyújt a vírussal szemben.