Világszerte a 2020-as esztendőben közlekedési balesetet szenvedő személyek száma a becslések alapján 19 360 180-ra emelkedett szombatra, a halálos áldozatok száma 1 224 180-re, a túlélőké 18 136 000-re nőtt az ASIRT (Association for Safe International Road Travel) kalkulációi szerint.*

Ilyen, és ehhez hasonló hírekkel is riogathatnánk nap mint nap olvasóinkat, de nem tesszük.

Nem tesszük, mert mi az Alapjáratnál hisszük, hogy annak ellenére, hogy sokan rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a világban kialakult szituáció miatt, szükség van még a hiteles tájékoztatásra, a hasznos tanácsokra, vagy egyszerűen a puszta szórakoztatásra.

Természetesen nem dugjuk homokba a fejünket, nem fogunk szelektálni és nem fogjuk kizárólag a pozitív töltetű híreket, sztorikat lehozni. Vannak az autósokat, autógyártókat érintő kellemetlen döntések, megesik, hogy egy márka döntése kapcsán elmorzsolunk egy-két könnycseppet.

Foglalkozunk balesetekkel is, különösen, ha azoknak van valamilyen tanulság értéke. Kár volna tagadni, az utakon történnek szörnyű balesetek, melyek során emberek, családok válnak áldozattá. De nem fogunk felülni arra a vonatra, amire sajnálatos módon a mainstream média jelentős százaléka jegyet váltott. Nem fogunk kummulált baleseti számadatokkal riogatni senkit, mert ennek a rémisztgetésen, a klikkhajhászáson kívül semmilyen célja nem volna.

Személy szerint bízom abban, hogy a mainstream média jeles újságírói elgondolkodnak ezeken a mondatokon, és legközelebb, amikor billentyűzetet ragadnak, hogy a világban történő eseményekről beszámoljanak, megpróbálnak önmérsékletet gyakorolni a kattintásokért folytatott őrült harcok közepette, és megkísérelnek emberek maradni.

laptop és kávé felülnézetből

*A cikk elején a baleseti statisztikákra vonatkozó becsléseket az Association for Safe International Road Travel adatai alapján készítettük, azt alapul véve, hogy hány nap telt el az évből 2020. november 28-áig.